Sorozatom 10. részében a molnári kocsma (Gyuri-kocsma) épületét mutatom be. A bejegyzés a képek alatti tovább gombra kattintva folytatódik!

gyurikocsma_archív.jpggyurikocsma_ma.JPG

Az ital- és élelmiszerboltot magába foglaló, a korabeli dokumentumokban "üzletház" néven emlegetett épület 1960-ban készült el, a Sely-család korábbi lakóingatlanából lett kialakítva. Évtizedekig a Vasvár és Vidéke ÁFÉSZ működtette mindkét kereskedelmi egységet. Társadalmi munkában tekepálya készült az udvarára, ami helyet biztosított a községi sportkör egykori teke szakosztályának, ill. minden tekézni vágyónak. A fiatalokat pedig a fagyizási lehetőség vonzotta. Az italokat 1973 óta elektromos hűtésű söntéspult tartja hidegen. Az épület külső képe nem sokat változott az elmúlt évtizedek alatt.

Az italbolt a rendszerváltás után magántulajdonba került, és jelentős belső átalakításon esett át. A közelmúltig Gyuri kocsma néven működött. Ma a Matróz presszó üzemel benne. A szomszédos boltra a falu központjában kialakított COOP ABC megnyitásakor került lakat.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.11.28. 19:50 4 komment

Címkék: kép kocsma akkor és most áfész püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr923418784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lővér 2016.03.09. 17:50:29

Helló Kugi!
Szeretném megtudni, hogy ki írta a Szenttamásról szóló történelmi ismertetőt?
Honnan erednek a falu hajdani nemes lakóinak a nevei?
Püspökmolnáriban most is létező Babos családbeliek vajon a szenttamási Babos kisnemesi család leszármazottjai lehetnek?

Üdv.: Armalista

lővér 2016.03.09. 18:11:04

Helló Kugi!
Szluha Márton: Vas vármegye nemes családjai I-II. c. könyvében több oldalon át foglalkozik a "szenttamási Babos" családdal, leírja eredetüket, ismerteti a címerüket, és több oldalon át közöl családfa rajzokat. Élnek még itt leszármazottak?
Keresem a Selly/Sely/Seli család eredetét, a hajdan itt élt Sely Gyula körjegyzőnek nem maradt-e fenn családja?

Üdv.: Armalista

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.03.09. 21:40:26

@lővér: Helló!
Melyik történelmi ismertetőre gondolsz? Itt a blogon valamelyik konkrét posztra? (Azokat mind én írtam.)
Én úgy tudom, hogy nem rokonai egymásnak. A ma élő Babosok őse - egy családtag, dr. Babós Lajos kutatásai alapján - Karátföldről került a községbe.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.03.09. 21:53:21

@lővér: Ismerem Szluha Márton munkáját, a szenttamási Babosokkal kapcsolatos rész csak másfél oldalt tesz ki. Szerintem hiányos a munka: nem tartalmazza pl. a századelőn meghalt szenttamási Babos Kálmán tábornokot Körmendről, vagy A Sárvárvidéki körjegyzőség története c. munka szerzőjét, Szenttamási Babos Lajost sem. Igaz, én családtörténeti kutatásokat nem folytattam. Ahogy a másik kommentben említettem, a ma élő Babos-családtagok őse, Antal a 18. században Karátföldről került a községbe (Babós Lajos szerint).
Talán valamilyen személyes kötődés okán érdeklődsz a Babosok iránt?
Sely nevezetű nem él a faluban, de leányági leszármazott élhet. Ahogy mondtam, részletes családtörténeti kutatásokat nem folytattam. (Max. a Molnáriban birtokos Sallér-Festetics család vonatkozásában).
Üdv: Kugi
süti beállítások módosítása