Az Országos Széchenyi Könyvtárban gazdag gyászjelentés-gyűjtemény található, melyből több részletben - az elődtelepülések szerint - bemutatom azokat, amelyek községünkhöz köthetők. Először kezdjük a középső kisközséggel, Szenttamással, amely 1907-től a Rábaszenttamás nevet viselte.

Az első gyászjelentés is ez utóbbi időből való:

szabo_peterne.jpg

A hozzátartozók felsorolása alapján a hölgy a szenttamási haranglábat állítató Schaden Gusztáv anyósa volt. Van valakinek fotója a családról?

A másik szenttamási vonatkozású gyászjelentés a 19. századból való:

mesterich_laszlo_talan_1.jpg

A fiatalon elhunyt Mesterich László sírköve - ledőlve ugyan, de - a szenttamási temetőben megtalálható. 2011-ben ezt a fotót készítettem róla:

2011-08-27_17_36_47.jpg

A gyászjelentésen 24 éves volt az elhunyt, a sírköve szerint pedig 27, vagyis a kettő közül valamelyik téves adat. Nem hinném, hogy a sírkőre véstek rossz dátumot, sokkal inkább a "nyomda ördöge" okozhatott galibát...

Kik lehettek az elhunyt rokonai, és hol (melyik házban) lakhatott a család? Tudja valaki?

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Főúri gyászjelentések a 19. századból

Három gyászjelentés a Korchmáros-család tagjairól

Három gyászjelentés községünkből

Festetics György nekrológja

Jelképek községünk temetőinek sírkövein

 

>>> Az előző poszt: Postamesteri álláspályázat 1882-ből <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.10.15. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gyász szenttamás rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr316720296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása