A mai bejegyzésben Holpert István plébános 1946 augusztusi naplóbejegyzéseit ismertetem a plébánia történetéről vezetett Historia domusból. A nyári szünet miatt egy kicsit elmaradtam a közzétételével... (A "75 éve történt" sorozat előző, 1946 júniusi része itt olvasható.) 

20171211_142453_2.jpg

20171211_142500.jpg

A szöveg gépelt változata így szól:

"1946. augusztus 1. 

Új pénzünk van, a mai napon a pengőt felváltotta a forint. Reméljük, ez értékállóbb pénz lesz.

1946. augusztus 4. 

Ma sok a vendég. Már délelőtt érkeztek a szombathelyi rokonok, Borbély István Máv. intéző és családja. Éppen ebédeztünk, amikor berobogott Pusztai Ferenc v. zalai kántortanítóm és családja. Jó, hogy tegnap disznót vágtunk, így jut mindenkinek egy jobb falat.

1946. augusztus 5. 

P. Bakács Lőrincz O. Pr. helyettesít pár napig Szombathelyről.

1946. augusztus 6. 

A szombathelyi Emberbaráti Egylet Kórházának apácái a város szekerén réti-sóskát és tököt szállítottak, hogy a télen is adhassanak majd főzeléket a betegeknek.

1946. augusztus 11. 

Hellebrond Domonkos és Szigeti Remig szhelyi premontrei tanárok leptek meg ma délután. Autón érkeztek, a Rábán óhajtanak strandolni s ozsonna után tovább utaznak Győrvárra.

1946. augusztus 12. 

Az első eset, hogy én is jelen voltam a Karc-szedésnél. (Karc: papi és kántori járandóság, általában gabonában megfizetve, melyet a pap házról házra járva szed, vagy szedet be a hívektől. - KG)" Híveim óhajtására Rábamolnáriban g. (gépész - KG) Varga Istvánéknál szedtük a karcot, akik boldogan vendégelték meg lelkipásztorukat.

1946. augusztus 20. 

P. Sütő Albert O. Pr. - debreceni házfőnök-plébános predikált, misézett itthon, mert én az alsóújlaki házú (?) funkciót végeztem, délután pedig Baráth István csehimindszenti plébános c. (címzetes - KG) esperesi kinevezését vittem felsőbb megbízásból.

1946. augusztus 31. 

Végre ide ért hozzánk családunk régi jóbarátja, Keszei Imre zalalövői esperes-plébános."

 

A jövő heti bejegyzések kimaradnak, folytatás szeptember 13-án.

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 108. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.09.03. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2016677422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása