Aki gyakran jár a püspökmolnári Béke utcában, láthatja az egykori közkutat, amelyről nem is sejtjük, hogy mennyire különleges! Ugyanis ez egy magyar találmány! Részletek a kép alatt.

20200325_163119.jpg

A golyóscsapágyas szívó-nyomó rendszerű kút feltalálója egy magyar géplakatos, Moór János (1897-1981) volt. A wikipédia szerint a mester a négy elemi elvégzése után vízhordóként dolgozott, majd géplakatosnak tanult. Az első világháborúban az olasz fronton harcolt, utána pedig - még a hadsereg kötelékében - fegyvermesterként, utóbb századparancsnok-helyettesként tevékenykedett. Lakása és műhelye ekkor Gödöllőn állt. 

1933 októberében kútszivattyút szabadalmaztatott, melyet később „Moór-J Gödöllő” jelzéssel gyártott. A  találmány szabadalmi leírása szerint a korábbi szivattyús kutak törzse nagy részben vízzel volt telve, a forgattyúszerkezet is vízben működött, ill. ki volt téve annak, hogy víz éri, és így golyóscsapágy alkalmazása nem volt lehetséges, mivel a víz a kenőolajat előbb-utóbb kimosta volna, továbbá a fellépő rozsdásodás a golyóscsapágyakat hamar tönkretette volna. Moór János találmánya viszont a golyóscsapágyas forgattyúszerkezet alkalmazását úgy tette lehetővé, hogy a kút felszállócső-vezetéke és kifolyócsöve közötti csatornát és a kúttörzsüreget egymástól elkülönítette, a törzsüreg tehát kizárólag a forgattyúház szerepét tölti be, míg a víznek a kifolyócsőhöz való vezetésére a törzs fala mentén haladó külön vízvezető csatornát használja.

A találmány az addigi kútszivattyúkkal szemben kisebb hajtóerő-szükségletet igényelt, de egyenletesebb vízszolgáltatást biztosított, a csapágyak kopása kisebb volt, a meghibásodott alkatrészeket pedig a helyszínen ki lehetett cserélni, nem kellett a szivattyút leszerelni, és műhelybe szállítani.

A találmányt népegészségügyi jelentősége miatt felkarolta az Országos Közegészségügyi Intézet, a korábbi nyitott kutakat, illetve az addig használt szivattyús kutakat erre a zárt rendszerű, higiénikus Moór-kútra cserélték. Országszerte mintegy 4000 ilyen közkutat helyeztek üzembe.

A feltaláló gépműhelyét 1945 után államosították, majd felszámolták. Moór János ezt követően ipari szövetkezetben dolgozott, majd 1956 után disszidált. 1981-ben hunyt el.

Az alábbiakban a találmány két kiviteli alakjának rajza látható, de a szabadalmi leírás kiemeli, hogy ezektől a gyakorlatban - a lényegük érintése nélkül - többféleképpen is el lehet térni. 

a_moo_r-ku_t_golyo_scsapa_gyas_szi_vo_-nyomo_ku_tszivattyu_elvi_va_zlata.png

A rajzon ugyan nem szerepel, de a kútszivattyú működtetését egy kerékkel oldották meg, amely a 3. számmal jelölt tengelyre volt szerelve. Ez a kerék a Béke utcai kúton sincs már meg, de az idősebbek még emlékeznek rá. (Véleményem szerint a törpevízmű kiépítését követően szerelhették le, megakadályozandó a közkút további használatát.)

Végezetül lássunk még pár képet a Béke utcai ipartörténeti érdekességről! Először jöjjön egy közeli kép az északi oldaláról fotózva:

20200325_162946.jpg

Jól látszik a kerék rögzítésére szolgáló menetes tengely:

20200325_162935.jpg

A szivattyútörzs kialakítása valószínűleg élére állított tábla (akár pl. a "„Moór-J Gödöllő” felirattal) rögzítésére is szolgálhatott:

20200325_163034.jpg

Van valakinek fotója a püspöki faluvégen egykor állt, napjainkra már elbontott közkútról? Tudja valaki, hogy az is ilyen kút volt-e?

 

Kapcsolódó bejegyzések: 

Kutak száma Püspökmolnáriban az 1949-es és az 1960-as népszámlálás során

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 95. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.10.16. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: vízrendezés püspökmolnári püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4616239556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása