Ma is folytatódik a sorsfordító 1945-ös év eseményeit bemutató sorozat, a helyi plébánia története, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban található kéziratos Historia Domus alapján. (A sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_142037_31.jpg

20171211_142037_apr1_2.jpg

Lássuk a szöveget gépelt változatban is:

"1945. március 31. 

Rengeteg orosz jött ma. Tojást, tyukot, szalonnát és főleg bort kértek. Enni valót kaptak, de bort nem adtunk nekik, mert attól megvadulnak és nem lett volna miseborom, ha nekik adjuk. Ma reggel csak miséztem, más nagyszombati szertartás elmaradt, a föltámadási körmenet is. Délelőtt egy orosz katonát az iskola-kertben temettem, a halottat szépen kidiszitették sztképekkel és rózsafüzért tettek a kezére. Állítólag Hollóson lőtték agyon, s onnan hozták ide eltemetni. 

1945. április 1. 

Husvétvasárnapja van. Kb. 10-15 hivő volt a szentmisén, csak a közel lakók közül. A nők még nem mernek mozogni, a férfiak meg házőrzők. Azért rendes szentséges-misét tartottunk.

1945. április 2. 

Ma már többen mertek eljönni a templomba. A messzebbre lakók közül is jöttek, sőt két oroszkatona is megjelent, végigbámészkodták a szentmisét. Nem rk. templomhoz illően, de csendesen viselkedtek."

Ha Ön vagy egy idősebb családtagja tudna mesélni a frontátvonulásról és az azt követő hónapok eseményeiről, vagy van bármilyen tárgyi emlékük abból az időből, kérem, tudassa velem! Minden információt szívesen fogadok!

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 52. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.04.03. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási II. világháború hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7915578558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása