A mai bejegyzésben egy újságcikket mutatok be 50 évvel ezelőttről, a Vas Népéből, amelyben szerepel községünk neve. (A sorozat előző része ide kattintva olvasható.)

A cikk a megyei napilap 1969. december 25-i számának 3. oldalán található, és így szól:

vn_19691225_3o.jpg

A KST kifejezést korábban én sem hallottam, ezért utána kellett néznem. A mozaikszó feloldása: Kölcsönös Segítő Takarékpénztár, egyfajta munkahelyen belüli takarékoskodási forma volt akkoriban (az OTP közreműködésével). Aki ebbe belépett, az vállalta, hogy a havi béréből valamennyit megtakarít (azt a bérosztály levonta), és erről bélyegecskéket kapott a takarékfüzetbe, amit a bérosztály lepecsételt. Ez a takarékoskodás mindig januártól indult, az éves megtakarításokat november végén fizették ki, és ezekre 4-5 % kamatot adtak! 3 havi KST-tagság után a dolgozó kölcsönt is vehetett fel, amit 4 havi részletben fizetett vissza, de ettől még év végén a megtakarításait egy összegben megkapta. 

A cikk így folytatódik:

vn_19691225_3o_2.jpg

Idén a két ünnep között (30-án) még egy bejegyzéssel jelentkezem, majd január elején kerül sor egy kis téli szünetre.

Minden kedves Olvasómnak áldott karácsonyi ünnepet kívánok!

 

>>> Az előző poszt: Tormássy Károly, az egyletszervező tanító <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2019.12.23. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság újságcikk püspökmolnári ötven éve történt

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4015361672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása