A kutatásaim során egy 1612-ben meghozott vármegyei ítéletre akadtam, amelyben egy Püspökiben lakott jobbágy is érintett volt. Az alábbiakban ennek a tartalmát ismertetem.

1330.jpg

Részlet az iratból

1612. szeptember 11-én Vas vármegye közönsége ítéletet hozott abban a perben, amelyik Balogh Péter egregius (vitézlő, nemes) az egyik részről, a másik részről pedig a kalocsai püspök úr Püspöki possessióban (faluban) lakó jobbágya, Pécsi Péter providus (gondos, óvatos, előrelátó) között folyt valamely jószágok miatt, amelyeket  Majos István adott el előbb a nevezett Balogh Péternek, majd visszavévén tőle, Pécsi Péternek adta. Ezek az ingatlanok egyébként Nagyzsennye faluban fekszenek.

Az ítélet szerint Balogh Péter vissza kell, hogy kapja e birtokokat, oly módon azonban, hogy előbb leteszi az értük fizetendő pénzt; az egyik szolgabíró és esküdtje felhatalmazást kapott az eljárás elvégzésére. Az érdekelt fél bizonyságlevél kiadatását kérte az ítéletről.

Ekkor tehát nem a győri püspök, hanem (bizonyára széküresedés miatt) a kalocsai érsek birtokolta Püspöki községet. A kihirdetett ítélet szerint a Püspökiben lakott jobbágy rosszul járt, elszenvedője volt az ügynek, jóllehet nem ő volt a tettes. A jegyzőkönyv Szombathelyen kelt, az ügyszáma 1330.

Forrás: Tóth Péter: Vas vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái II. 1601-1620, 1631-1641. Online olvasható itt.

Kapcsolódó bejegyzések:

Lovas csata a törökökkel községünknél (1600.)

A Rába-part megerősítése a 17. században

Püspöki jobbágyok 1592-ből

 

 >>> Az előző poszt: Emberáldozatot kívánt a borbatyuzás <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2018.09.10. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás bűnügy püspöki török kor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8414228707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása