Ebben a korábbi bejegyzésben már bemutattam a községünkben született és eltemetett Zelkó Zoltán térképészt (aki a perui Nazca-fennsík vonalait kutatta) és elméletét. Ma perui lapok alapján mutatom be a dél-amerikai országban tett látogatását.

Az IPM c. magazin 1980. októberi száma a 4-11. oldalon a "Megoldódott a Nazca-titok" címmel írt Zelkó munkásságáról, melyben egy montázst is közöltek a vele foglalkozó perui lapok oldalaiból. Eszerint a dél-amerikai országból az El Comercio, a La Cronica, a La Prensa és az Expreso c. lapok írtak a magyar térképész ottani tartózkodásáról. Megkerestem a Perui Nemzeti Könyvtárat, ahonnan digitálisan elküldték az említett lapok vonatkozó cikkeit. (A sikeres kapcsolatfelvétel a Vas Megyei TIT fordítóirodájának kiváló munkáját dicséri.)

ZZ04.JPG

A képaláírás szerint Zelkó Zoltán magyarázza a Nazca-vonalakról szóló elméletét

Zelkó Zoltán a Magyar Televízió kéttagú forgatócsoportjával (Domján Dénes szerkesztő, Boldizsár Károly operatőr) és egy mérnök segítőjével (Szentesi András) utazott Peruba, ahol egy hónapig tanulmányozta a vonalakat, ill. adatokat gyűjtött elmélete alátámasztására. A kutatóútról perui-magyar koprodukcióban egyórás színes film is készült, amit José Andrés Lackó rendezett, a filmzenét az Omega játszotta. A stáb kinti utazását egy perui kereskedelmi cég finanszírozta.

ZZ03.JPG

Ez a perui újságcikk kis túlzással földrajztudós mérnöknek nevezi Zelkót. A szakállas férfi a film rendezője

A perui hivatalos szervek nagy tisztelettel fogadták és mindenben támogatták a csoport munkáját, különösen a helyi Antropológiai és Régészeti Múzeum vezetése. (A helyi szállodában pedig csak "Nazca-papaként" emlegették Zelkót.) Megbeszélést folytattak Maria Reiche német tudóssal is, aki akkor már 3 évtizede kutatta a vonalak eredetét.

ZZ01.JPG

Ez a másik cikk pedig "magyar professzor" titulust használ...

Zelkó szerint az itthon mintegy 700 oldalnyi kéziratában lefektetett elmélete helyességét a kinti vizsgálatok tökéletesen igazolták. Erről a kutatás végeztével nemzetközi sajtókonferencián számolt be.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.07.23. 08:40 Szólj hozzá!

Címkék: újságcikk zelkó zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr626467755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása