Iskolakezdés előtt a frissen munkába állt pedagógusokkal megkötik a munkaszerződést, tisztázzák az anyagiakat. Nem volt ez másként évtizedekkel ezelőtt sem. 1935-ben a püspöktamási katolikus elemi iskola kinevezett kántortanítójával, Pungor Imrével is így történt. A járandóságait tartalmazó, 1935. augusztus 27-én kelt díjlevél egy példánya fennmaradt a plébánia iratai között.

Eszerint az alábbi, összesen 14 féle járandóságra volt jogosult a tanító:

Díjlevél_Pungor 30001.jpg

Ezek általában megoszlottak (méghozzá fele-fele arányban) kántori és tanítói javadalmakra, de a stólajövedelmet (158 Pengő 84 fillér) és a temetők használatát (80 P-re becsülték) csak a kántori munkájáért kapta. A legnagyobb tételt, 300 Pengőt a rábaszenttamási Parragrétek használata jelentette. Kántori bére (a "pengősített" javadalmakkal együtt) 712 Pengő 25 fillért, tanítói fizetése pedig 473 P 41 f-t tett ki, vagyis a pengő értékre átváltott juttatásokkal együtt 1185 P 66 f volt a járandósága.

Előírták neki továbbá: „A rábízott osztályok és a továbbképző fiúkötelesek vezetése és tanítása; iskolánkívüli népművelés, leventeoktatás, szivgárda és ifj. énekkar vezetése. Nagyböjti esti ájtatosságok minden ellenszolgáltatási kötelezettség nélküli pontos és lelkiismeretes megtartása. Egyéb tanítói és kántori kötelességek a „Rendszabályok”ban és a kántori szolg. szabályzatban foglaltatnak. Példás valláserkölcsi viselet. Vallási kötelezettségeinek eleget tegyen.

A díjlevelet Nagy László plébános, mint az iskolaszék elnöke, és Horváth József (a másik katolikus tanító), mint az iskolaszék jegyzője, ill. Pungor Imre írta alá. Az egyházmegye részéről 1935. szeptember 19-én Palkó János főtanfelügyelő hagyta jóvá.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.08.30. 12:52 Szólj hozzá!

Címkék: iskola egyháztörténet püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr765476900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása