A mai bejegyzésben a két szomszédos falu, Püspöki és Kiszsennye közös határát bemutató térképet ismertetem. Ezt Czvitkovich Sándor készítette 1792-ben. Méretaránya 1:2400. Eredetije 51x33,5 cm méretű, rossz állapotú kéziratos papírtérkép, és a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban található. Nyelve nagyrészt latin, kisebb részben magyar.

Püspöki_1792.jpg

Az északi irányt egy nagy nyílvessző jelöli. Középen alul aránymérték, a jobb alsó sarokban pedig a térkép címe és a rövidítések magyarázata olvasható.

A térkép születésének oka a két falu, pontosabban birtokosaik, a szombathelyi püspökség (Püspöki) és a Bezerédj-család (Kiszsennye) határvitája. A vitatott területeket A-val és B-vel, a bizonytalan határt C-vel jelölte meg a térkép készítője. (A "B" jelű terület a Püspökiensis felirat fölött, az erdőben található, a C pedig a jobb felső sarokban.) (Tenum=a terrenum, azaz föld, földterület rövidítése.)

A lap bal alsó sarkában a Sorok-patak látható, a jobb felsőben pedig a Rába; a Sorokhoz közel egy kisebb vízfolyás kanyarog, ill. egy esővízgyűjtő csatorna is ábrázolva van (piros D betűvel jelölve, a "Püspökiensis" felirattól jobbra felfelé). A térkép közepén húzódik az országút, a Sorok mellett, a püspöki határban "Ábrahám János irtás rétye", ettől északra a „Senyei pásztor rét”, a Rába mellett pedig a "M(éltóságos) B(ezerédj) Senyei uraság rétye" fekszik. Ezen kívül további rétek (prata), irtásrétek (prata extirpatitia), legelők (pascum) és erdők (sylva) is vannak a térképen.

Tipp: a térkép jobb láthatósága érdekében érdemes a böngésző beállításainál a nagyítást választani!

Az összes térkép témájú blogbejegyzésem megtalálható ide kattintva!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! Ráadásul a blog facebook-oldalán egyéb állandó tartalmak (képek) is megtekinthetők!

Szerző: kugi  2013.05.08. 07:44 Szólj hozzá!

Címkék: térkép mezőgazdaság püspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr545282288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása