A mostani bejegyzésben a Vasmegyei Lapok (VL) című korabeli megyei újság alapján azt mutatom be, hogy milyen események történtek Püspökiben, Molnáriban és Szenttamáson 1878-ban.

Az első, községünkhöz kötődő cikk a lap március 28-i számában jelent meg. A 2. oldalon egy tudósítás olvasható a vasvári izraelita ifjúság "tánczvigalmáról", melyen részt vett "Bandi Józsa kisasszony Molnáriból". Ő bizonyára Bandy Ignác molnári szatócs lánya lehetett.

A VL április 28-i számának 2. oldalán a vasmegyei tanító testület vasvár-járási körének közgyűléséről olvasható egy beszámoló. Ebben arról is szó van, hogy az Eötvös-alap segélyező egyletébe beléphetnek a tanítók. Többek között belépett Tormássy Károly szenttamási katolikus tanító is. A gyűlésről igazoltan hiányzott Ochsenhofer Ede szenttamási evangélikus tanító.

A május 23-i VL-szám a vármegye törvényhatósági bizottságának közgyűlési jegyzőkönyvéből is idéz. Ebben a községi faiskolák felügyeletét ellátó gondnokok megválasztásáról is szó van. Eszerint "Vasvár, Kis-Mákfa, Nagy-Mákfa, Szt.-Mihályfa, Zsidó, (azaz: Zsidóföld - KG), Rába-Hidvég, Molnári, Szt-Tamás és Püspöki községek" faiskolájának gondnokául "Szabó József esp. apát pleb., szt-tamási lakós" lett megválasztva.

Vasmegyei Lapok június 2-i száma a 2. oldalon a szenttamási iskoláról tudósít, de ezt itt már közöltem.

A vasmegyei tanítótestület vasvári körének tisztújításáról (is) szól a VL június 20-i száma a 2. oldalon:

VL_18780620_2o.jpg

Az újság szeptermber 26-i száma (2. oldal) a vasmegyei gazdasági egyesület tagjait sorolja fel. A 81 rendes tag között ott van: "Gróf Festetich György lakik Molnári".

Ugyanezen az oldalon a gróf egy nagyobb adakozásáról is szól egy cikk:

VL_18780926_2o.jpg

Az október 3-i lapszám a 2. oldalon pedig már a befizetések közt említi a gróf 300 forintját.

Ugyancsak iskolai vonatkozású cikk található az október 6-i lapszámban, de ezt itt már közöltem.

Szintén e lapszám 3. oldala közli a megye legnagyobb adófizetőinek ideiglenes jegyzékét is:

VL_18781006_3o.jpg

Összehasonlításul: a rábahídvégi Bertha György neve mellett 488 Ft 33 krajcárt, Seebach Rezső báró neve mellett pedig 281 Ft 46 krajcárt találunk a listán. (A Seebach-család kastélyában ma az iskola alsó tagozata működik.)

Az október 31-i lapszám a 4. oldalon közli a körorvosi pályázati hirdetményt. Eszerint az itteni 3 kisközség a rumi körzethez fog tartozni.

Egy igazi bulvárhírt olvashatunk a VL november 17-i számának 2. oldalán:

VL_18781117_2o.jpg

Az 1878-as év községi vonatkozású hírei egy szerencsétlenségről szóló tudósítással fejeződnek be (dec. 29. 2. o.):

VL_18781229_2o.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.05.03. 08:35 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság adó újságcikk püspöki szenttamás festetics györgy molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr685206334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.