Új sorozatot indítok itt a blogon, melyben száz évvel ezelőtt történt eseményeket mutatok be korabeli újságcikkek alapján. Elsősorban a járási terjesztésű Vasvári Újság és a megyei terjesztésű Vasvármegye cikkeit szemlézem, de más újság is szóba jöhet, ha közölt számunkra érdekes cikket (és a kutatásaim során ráakadtam). A bejegyzések gyakorisága változó lesz: ha egy évszázada írtak vonatkozó cikket, akkor azt ismertetem, de ha több hónapig sem jelent meg községünkre vonatkozó írás, akkor nálam sem lesz ilyen blogbejegyzés. Előrebocsátom: döntően bulvár jellegű hírekről lesz szó.

Ilyen az első bejegyzés is. A Vasvári Újság 1912. január 28-i számában jelent meg a következő hír:

Vasvár és Vidéke_1912I28.jpg

A sztoriról két további vármegyei lap is beszámolt. A Vasmegyei Hírlap szóról szóra ugyanezt a tudósítást hozta le. Ennek oka az azonos tudósító lehet, vagy az, hogy a lapok átvették egymás cikkeit.

A Vasvármegye „Földmíves, aki pénzt szór” című cikke tudni véli, hogy Mátyás úr fél 4-kor jelent meg a szombathelyi vasútállomáson, ahol nemcsak jókedvű volt, de „házsártoskodott” is. Hogy ez mit takar pontosan, azt nem tudom. A rendőrségen józanító cellába helyezték el Mátyást, „kinek feje össze van zúzva”; állítása szerint elesett. Stelczmann Mihály Erzsébet királyné utca 3. számú házának ablaktábláját a botjával zúzta be. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.02.08. 08:56 Szólj hozzá!

Címkék: évforduló bűnügy újságcikk rábapüspöki száz éve történt

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr734077668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása