A plébániánk történetéről vezetett Historia Domusban több oldalnyi szöveg és pár kép is van az 1942-es bérmálásról. Az alábbiakban ezt mutatom be, szó szerinti közlésben.

"1942. június 6.

Bérmálás ünnepe. A reggel 7 órakor kezdődő szentmise után körmenetben vonultunk át Rábahidvégre, mert ott bérmálkoztak a püspöktamási plébánia bérmálkozói is egyszáztizenketten. 9h érkezett a díszkapuhoz Grősz József szombathelyi megyéspüspök, akit a rábahidvégi körjegyző a politikai községek, Babos Imre VI. oszt. tanuló pedig a püspöktamási plébánia bérmálkozóinak nevében köszöntött.

1942b_1.jpg

Grősz József mpüspök dr. Lipp Károly főbíróval a díszkapunál

1942b_2.jpg

Az üdvözlések után a főpásztor a papság hódolatát fogadta; Zimits József oszkói plébános, pápai kamarás, ker. esperessel az élen ott voltak Szekér Antal pápai kamarás, rábahidvégi plébános, Nagy Péter rumi esp.-plébános, Somogyi Károly kámi plébános, Török Mihály egyházashollósi plébános, Holpert István püspöktamási plébános, P. Márk Ágoston O. Pr. vasvári káplán, Nagy Sándor győrvári káplán és Kalamár Ernő kispap.

A megyéspüspök a templomban dr. Szakos Gyula szertartó, s. tanfelügyelő és a ker. papság segédletével csendes szentmisét mondott. A szentmise után Holpert István püspöktamási plébános prédikált, majd a főpásztor mondott szentbeszédet a bérmálkozókhoz. Ezután kivonultak a hívek a templomból és a templomkert árnyas fái alatt álltak fel a bérmálkozók. Összesen lehettek 260-an, így 11h már meg is kapták a szertartás befejezését jelző püspöki áldást.

1942b_3.jpg

Grősz József megyéspüspök a papság asszisztenciálásával (! - KG) a templom körül szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

A szertartás befejezése után a rábahidvégi plébániára vonult át a főpásztor, itt a plébánia teraszáról fogadta a különböző küldöttségek hódoló köszöntését. A rábahidvégi hívek után a püspöktamási plébánia politikai és egyházi testületei üdvözölték a megyés főpásztort.

1942b_4.jpg

1942b_5.jpg Aranyosak voltak a rábahidvégi ovodások, akik köszöntő-dalt énekeltek az egyik ovodás-leányka dirigálása mellett.

 

 

 

 

 

Püspökatyánk mosolyogva hallgatja az ovodások köszöntő énekét, majd közéjük ment és atyai szeretettel ölelte át a kicsinyeket. 

 

 

 

 

 

1942b_6.jpg

1942b_7.jpgKorponai András rábahidvégi igazgatótanító tolmácsolta a tanítóság hódolatát.

 

 

Sely Gyula rábamolnári főjegyző beszélt a püspöktamási plébánia politikai községei vezetőinek a képviseletében. A főpásztornak tetszett az evangélikus vallású főjegyző őszinte hódolata. 

 

 

 

 

Grősz József megyéspüspök figyelemmel hallgatja a püspöktamási diákok - Kránczl Mária és Böröcz Imre V. o. tanulók - beszédjeit, akik a megbérmáltak hálás köszönetét tolmácsolják a főpásztornak. 

1942b_8.jpg

Végül a megyéspüspök kedvesen válaszolt az üdvözlésekre, majd a rábahidvégi plébános ebéden látta vendégül a főpásztort és kíséretét.

Grősz József megyéspüspök dr. Szakos Gyula s. tanfelügyelővel délután félötkor átjött Püspöktamásiba, hogy kánoni látogatását itt is elvégezze. Megvizsgálta a hivatalos könyveket, megnézte a templomot, kissé elbeszélgetett a plébános szüleivel és rövid harmincperc eltelte után autózott is tovább székhelye, Szombathely felé. - Emléke a hívek és plébános lelkében mint igazi, jóságos atya maradt hátra."

Rövidítések: s. tanfelügyelő=segédtanfelügyelő, ker.=kerületi, esp.=esperes, P.=Pater, O. Pr.= Ordo Fratrum Praedicatorum, azaz a domonkos rend

Kapcsolódó bejegyzés: Sely Gyula körjegyző portréja

Az előző "vegyes fotók" témájú bejegyzések:

Vegyes fotók 27.

Vegyes fotók 26.

Vegyes fotók 25.

Vegyes fotók 24.

Vegyes fotók 23.

Vegyes fotók 22.

Vegyes fotók 21.

Vegyes fotók 20.

Vegyes fotók 19.

Vegyes fotók 18.

Vegyes fotók 17.

Vegyes fotók 16.

Vegyes fotók 15.

Vegyes fotók 14.

Vegyes fotók 13.

Vegyes fotók 12.

Vegyes fotók 11.

Vegyes fotók 10. 

Vegyes fotók 9.

Vegyes fotók 8. 

Vegyes fotók 7.

Vegyes fotók 6.

Vegyes fotók 5.

Vegyes fotók 4.

Vegyes fotók 3.

Vegyes fotók 2.

Vegyes fotók 1.

+1: Két kép Molnáriból

 

 >>> Az előző poszt: Lovas csata a törökökkel községünknél <<<

Ha Ön is szívesen megmutatná a nyilvánosságnak a (Püspökmolnáriban készült vagy a faluhoz egyéb módon kapcsolódó) régi családi fotóit, kérem, küldje el őket e-mailben (címem: kugiblogja@gmail.com), vagy írjon/hívjon/keressen, és elmegyek értük! (A képeket szkennelés után sértetlenül visszaadom!)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2018.06.08. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép egyháztörténet püspöktamási historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1914028620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása