Ebben a korábbi bejegyzésben már írtam Kristóf Kálmán rábapüspöki születésű kántortanítóról, aki a Kossuth-díjas írónő, Kristóf Ágota édesapja volt. További kutatásokat folytattam a témában, és sok érdekes adatra bukkantam.

Megtaláltam az írónő másodunokatestvérét, aki nem más, mint az 1930-ban született Nagy Dezsőné! Juci néni egyik nagyanyja, Kristóf Julianna volt, Kristóf Kálmán apjának testvére. Juci néni sok érdekes dolgot mesélt Kristófékról, ill. több fotót is a rendelkezésemre bocsátott.

kristof_kalman.jpgA bal oldali képen Kristóf Kálmánt látjuk, aki Rábapüspökiből került evangélikus kántortanítónak a Győr megyei Csíkvándra 1926-ban. A fotográfia hátulján 1927. XI. 10-i keltezéssel Kristóf Kálmán aláírása olvasható.

Juci néni elmondása szerint Kristófék a mai Kossuth u. 150. szám alatt laktak, és az ő szenttamási házukban gyakran megfordultak. Juci néni szerint a tanító úr nyaranta hosszabb időkre hazalátogatott, és a helyi gyerekeknek - vallásfelekezetre való tekintet nélkül - tanfolyamokat tartott. A fejben számolás, gazdálkodás, háztartástan, történelem szerepelt a témák között. A szülők aztán terményekkel (zsír, tejföl, stb.) hálálták meg a gondoskodást.

 

A lenti képen Kristóf Kálmán látható felesége és kiskorú gyermekei körében: bal szélen áll Ágota (1935-2011), a majdani írónő, aztán testvére, Attila (később író, újságíró, 1938-2015), édesanyjuk, Turchányi Antónia, a még ma is élő Kristóf Jenő, majd az édesapa, Kristóf Kálmán. Juci néni emlékei szerint a gyerekek a náluk töltött idő alatt is sokat olvastak, falták a betűket.

kristofek.jpg

Ezt a családi fotót egyébként 1948-ban képeslapként, az itt alul balra látható szöveggel küldték el Juci néni nagyapjának. A címzett, id. Szabó János (az idősebbek Cillárom bácsiként emlékezhetnek rá) portréja jobbra látható. Ő volt tehát Kristóf Kálmán nagynénjének, Kristóf Juliannának a férje, Juci néni nagyapja.

kristofek_hatulja.jpgszabojanos_cillarombacsi_jucineninagyapja_kristofjuliannaferje.jpg

20161105_143608.jpg

 

Balra a kántortanító Kristóf Kálmán apjának, Kristóf Lászlónak a mára már bemohásodott, egyszerű síremlékét mutatom be, amely a régi molnári temetőben található. Mindössze ez a felirat olvasható rajta: Kristóf László élt 56 évet. Ő volt Juci néni nagyanyjának, Kristóf Juliannának a testvére.

Végezetül egy érdekes történetet is leírok, amelyet Juci néni elmesélt a családról. Eszerint Kristóféknak a falu központjában, a mai presszó és a Horgász utca helyén is volt földjük, amit Kristóf Kálmán özvegye - a 3 gyerek taníttatásának nehézségei miatt - a tanácsnak akart eladni. A tanács azonban nem akarta megvenni... Erre Kristófné állítólag Kádár Jánosnak írt levelet, akitől választ is kapott, amiben a pártfőtitkár állítólag támogatta az adásvételt. Ezt a levelet felhasználva aztán a tanács - igaz, nyomott áron, de - megvette a területet...

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.12.09. 07:55 Szólj hozzá!

Címkék: kép visszaemlékezés püspökmolnári püspöktamási rábamolnári rábapüspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9012031893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.