A török uralom alól felszabadult ország adózó népességének első teljes összeírására 1720-ban került sor. Csak a jobbágyokat, zselléreket és lakásokat írták össze. Nem kellett felvenni a nemességet, azonban fel kellett venni minden nem nemest, akit a földesúr minden pénzbeli vagy munkában végzendő szolgálat alól felmentett, továbbá az ellenszolgáltatásért a földesúr jobbágytelkén gazdálkodó nemest is. Rajtuk kívül nem került összeírásra a papság és a tanítóság, de bekerült az összeírásba a jobbágyföldet művelő vagy bérlő, továbbá a kereskedelmet űző zsidóság is.

Molnári vonatkozásában az összeírás első oldala így nézett ki:

kep_001.jpg

A Molnáriban összeírt személyek:

Adózók: Franciscus Kaszás községbíró; Georgius Totth; Georgius Pintér; Stephanus Puszta birtokos zsellér; Joannes Varga; Joannes Török; Stephanus Ganghó; Stephanus Kaszás; Andreas Csákány; Stephanus Toth; Stephanus Pinter; Stephanus Vargha; Georgius Kovacs szabad ember (jobbágyterhek alá nem eső személy);

Zsellérek: Matthias Toth; Joannes Kovács; Joannes Horváth; Michael Markus; Joannes Markus.

Az  összeírás további adatokat is tartalmaz a földműves népesség életéről. A falu határában 234 köblös szántó és 13 ½ kaszás rét volt. (Köböl: szemestermény mérésére szolgáló régi magyar űrmérték, nagysága kb. 64 liter. 1 kaszás rét: akkora terület, amekkorát 1 ember 1 nap alatt le tudott kaszálni.) A földeket - melyek egy része homokos - egynyomásos rendszerben művelték, az elvetett magnak 3-4-szeresét takarították be. A telekföldek nagysága az egyes telkekhez 5-10-25-36 pozsonyi köblös.

Az összeírás szerint a falu rétje jó szénát hoz, egy kaszás után egy szekérrel, az eladás könnyű. Legelőjük azonban kevés volt, többnyire más községek határából használtak ellenszolgáltatásért cserébe. Tűzifa szintén kevés volt, ezért pénzen szoktak venni a vasvári domonkos atyáktól. A borkimérés Szent Mihály napjától vízkeresztig tartott, jövedelme 10 forint volt.

Egy konkrét birtokügyet is feljegyeztek az összeírásban. Eszerint Márkus Mihály és János elhalt fiainak földjét a földesúrnő elfoglalta. Egyiküknek 10, másikuknak 11 köblöt hozó szántója volt. 

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Conscr. regnic. 1720. Film 3145. doboz vagy Vas Megyei Levéltár Ö-1. 40. lap No. 41.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.09.09. 07:45 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság névsor molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr17765936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása