A mintegy 5 hónapja közzétett 1920-as népszámlálási adatok után lássuk, hányan éltek 1930-ban községünkben! (Akkor 2 falu, Püspöktamási és Rábamolnári volt itt.)

Először nézzük az alapvető terület- és népesség-adatokat:

1930_1.jpg

10 év alatt gyakorlatilag nem történt változás ezekben a mutatókban.

Nézzük a családi állapot szerinti megoszlást:

1930_2.jpg

A korábbiakhoz képest a házasságban élők száma jelentősen nőtt, vagyis erre az időre a háborút megjárt férfiak (akik 1920-ban még nőtlenek voltak) már megházasodtak. Elvált ember továbbra is csak Rábamolnáriban élt.

Most következzék az anyanyelv szerinti összetétel, a magyar nyelv ismerete és az írni-olvasni tudás:

1930_3.jpg

A magyar anyanyelvűek száma nőtt, a németeké csökkent, megjelent 2 tót (azaz szlovák) anyanyelvű, viszont a teljes népesség tudott magyarul. Az írni-olvasni tudás 85 %-os - akárcsak 1920-ban.

Végül nézzük a vallási összetételt:

1930_4.jpg 

A katolikus és a zsidó vallásúak száma csökkent, a két protestáns felekezeté nőtt, ugyanakkor 2 görögkatolikust is találtak itt az összeírók (10 évvel korábban egy ortodox élt itt.) 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.03.02. 09:03 Szólj hozzá!

Címkék: népszámlálás püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr287229589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása