Veszteségkimutatások 1914 októberéből

tábori kórház.jpgAz I. világháború kitörését követően nagyjából 1914 szeptember végétől az egyes sajtóorgánumok elkezdték közzétenni az ún. veszteségkimutatásokat. Ez a halottak, sebesültek, eltűntek és hadifogságba esettek nevét, lakhelyét, alakulatát és esetleges rendfokozatát tartalmazta, a sebesülteknél általában azt is, hogy milyen sérülés érte, és hol ápolják. 1914 októberétől a községünkhöz kötődő személyek nevei is megjelentek ezekben a kimutatásokban, melyet ezentúl havonta egyszer közzéteszek. Ehhez a korabeli megyei lapok, a Vasvármegye, illetve a Vasmegyei Független Hírlap cikkeit veszem alapul.

1914. októberében az alábbi személyek szerepeltek a veszteségkimutatásokban:

Október 15-én szerepelt a lapokban a sebesültek között: a 83. gyalogezred 1. századából Kovács István szakaszvezető, lakik: Rábamolnári, született 1889-ben, sérülés: a jobb karon horzsolt seb, ápolják Prágában az irgalmasok kórházában. (Ő később ennél súlyosabban is megsebesült, portréját itt közöltem.)

Október 22, halottak: a 83. gyalogezred 16. századából Varga István, lakott: Rábamolnári, született 1887-ben

Október 24, sebesültek: a 83. gyalogezred 10. századából Nagy János (Molnári, 1881.) (Ő a Zala megyei Molnári lakója is lehet, de a lapok pontatlan tudósítása miatt községünkből is származhatott.)

Október 27: a 83. gyalogezred sebesültjei között említik - a sérülés fajtája és az ápolás helye nélkül - Gyurátz Ferenc rábamolnári lakost (született: 1881.)

Kép: tábori kórház az I. világháborúból

Kapcsolódó bejegyzés: Az I. világháború hősi halottjai

Kedves Olvasók! Amennyiben Önnek van fotója valamelyik katonáról, kérem, tudassa velem! Ha más, községünkhöz kötődő, az I. világháborút megjárt katonáról van fényképe, kérem, arról is értesítsen! E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.10.17. 09:22 Szólj hozzá!

Címkék: névsor újságcikk száz éve történt I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr406781801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása