Egy korábbi bejegyzésben bemutattam az 1857-ben fennmaradt iparos-összeírás helyi adatait, a mai bejegyzésben pedig kettő, 1869-ből fennmaradt lajstromot mutatok be. 

Az alábbi felsorolásban csak azon iparosok és kerekedők szerepelnek, akik az 1868. évi VI. törvénycikk 8. §-a értelmében kamarai bel- és kültagok megválasztására jogosultak voltak. A jogszabály rendelkezése értelmében csak azon iparos és kerekedő választhatott, aki teljes körű polgárjoggal rendelkezett, az adott kamara illetékességi területén lakott és "legalább egy év óta kereskedést vagy ipart önállóan és jogosítottan űz, vagy olyannál mint nyilvános társ vagy kereskedelmi és technikai fővezető működik". Vagyis az alábbi lista nem tartalmazza a korabeli 3 kisközség összes mesteremberét!

Először nézzük a kereskedőket:

ps1.JPG

A "Zseli" név talán inkább helyesen "Sely".

Ugyanebben az összeírásból nézzük az iparosokat:

ps2.JPG

Magyarázat a 2 molnárhoz: ekkoriban még Molnáriból van adat malomra, nem pedig Püspökiből. Szenttamási illetőségű mesteremberről - a fenti paraméterek alapján - nincs adat.

Hasonló bejegyzés: Községünk iparosai 1885-ben 

Forrás: A Rumi választó kerület területén állandóul lakó azon KERESKEDŐK jegyzéke, kik a kereskedelmi és iparkamara tagjainak megválasztásában az 1868. évi VI törvényczikk 8. §-a értelmében választási joggal bírnak, illetve: Vas Vármegye Rumi választókerület területén állandóul lakó azon IPAROSOK jegyzéke, kik a kereskedelmi és iparkamara tagjainak megválasztásában az 1868. évi VI törvényczikk 8. §-a értelmében választási joggal bírnak. Vas megyei Levéltár IV. 305.b. Vasvármegye alispánjának iratai: közigazgatási iratok. 1481/1869.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.04.02. 09:19 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kocsma közigazgatás névsor püspöki molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr335807026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása