A 19. századtól már maradtak fenn olyan összeírások, amelyek kimondottan egy-egy foglalkozási csoportba tartozó egyéneket tartalmaznak. A mai bejegyzésben egy ilyet - konkrétan egy iparos-összeírást - ismertetek.

Az első ilyen lajstrom tudomásom szerint 1857-ben készült, akkor még német nyelven. Fellelhető a Vas Megyei Levéltárban.

Eszerint Püspökiben ekkor az alábbi iparosok éltek:

ip1857.JPG

 Szenttamáson pedig ezeket a mestereket találta az összeírás:

ip1857_2.JPG

Sajnos a 3 község közül a legnagyobb lélekszámú Molnáriból nem maradt fenn a mesteremberekre vonatkozó összeírás, pedig nyilván itt voltak a legtöbben a 3 falu közül.

A korabeli Püspöki így nézett ki térképen, Szenttamás így, Molnári pedig ilyen volt.

Hasonló bejegyzés: Községünk iparosai 1885-ben

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.02.26. 08:35 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság névsor püspöki szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr575804412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása