Újra meggyőződtem róla, hogy az Internet egy igazi kincsesbánya! A közelmúltban a neten keresgéltem, amikor egy online aukciós oldalon egy számomra eddig ismeretlen képeslapra bukkantam! Felvettem a kapcsolatot az eladó céggel, a Darabanth Bélyegkereskedelmi és Numizmatikai Kft.-vel, mely közlés céljából rendelkezésemre bocsátotta a képeslap képét.

A lap az egykor önálló Püspöktamási község két részletét ábrázolja (mindkettő a szenttamási falurészről való), tehát valamikor 1929-48 között készülhetett.

püspöktamási_1.jpg

A képeslap alsó részén egy utcarészletet láthatunk: az előtérben a régi katolikus elemi iskola épülete áll, előtte drótkerítéssel, a homlokzatán pedig felirattal (akkor még nem volt ajtó az épület déli homlokzatán), a háttérben pedig a római katolikus Szent Tamás templom

A képeslap felső részén pedig Ródler István üzlete, azaz szatócsboltja (mai szóval: vegyesboltja) látható. Az épület előtt fakerítés, melynél két férfi és egy kisfiú áll, az egyik férfi biciklit fog. A vegyeskereskedés bejárata az utca felől volt, az ajtó felett táblát látunk. Ez a ház ma a Kossuth utca 72. szám alatt található.

Mivel a képből sajnos nem áll rendelkezésre ennél nagyobb felbontású változat, így a vegyesbolt és az iskola feliratát sem lehet elolvasni, ill. a képen lévő személyeket sem tudom azonosítani.

Akinek van információja a képen látható személyekről és az épületeken lévő feliratokról, kérem, jelezze nekem!

Hasonló bejegyzések:

Képeslap Rábamolnáriról

Egy Püspökmolnárit ábrázoló régi képeslap 4 képe:

     Iskola és harangláb

    Régi intézői lakás

    Régi tanácsház, korábbi cselédlakások

     Molnári bolt, kocsma és harangláb

További két, már a 21. században kiadott képeslap pedig a blog facebook-oldalán látható - sok más fotó mellett.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.06.07. 08:37 Szólj hozzá!

Címkék: képeslap püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr295340611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása