Amíg az iparban az élmunkásokat, addig a mezőgazdaságban a mintagazdákat állították példaként a dolgozók elé az 1940-es évek végén (legalábbis addig, míg a szövetkezetesítés nem került előtérbe). Az Országos Munkaverseny Bizottság 1948-ban – a vármegyei bizottságok javaslatára – 900 dolgozó paraszt közül választott ki 300 mintagazdát, Vas megyére 12 „jutott”. A Nyugati Kis Újság című kisgazda napilap 1948. szeptember 4-i számában jelent meg a vasi mintagazdákról szóló tudósítás:

NYKU_19480904_2o.jpg

Vas vármegye első 12 mintagazdája az alábbi fotón látható. Középen a püspöktamási Rodler József ezüstkalászos gazdatanfolyamot végzett mintagazda.

Mintagazdák_1948_középen RodlerJózsef.jpg

Kitüntetés.jpg1948. szeptember 8-án, Budapesten tűzték ki mellükre a mintagazda-jelvényt, és kapták meg mintagazda-igazolványukat. A felül lévő, ezüstszínű fémből készült, nemzetiszínűre zománcozott pánton olvasható a felirat: „A TÖBB TERMELÉSÉRT!” Ehhez két láncon lógó, nyolcágú, csillagszerű kitüntetés csatlakozik, melynek szilvakék mezőjében búzakéve és parasztkasza jelképezi a mezőgazdaságot, körülötte pedig a MINTAGAZDA szó olvasható. A kitüntetést egyedi sorszámmal látták el; a hozzá tartozó fényképes igazolvány is ezt a számot tartalmazta.

A kitüntetés képének forrása itt található.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.09.12. 08:21 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr824761305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása