2012-04-06 16.23.53.jpgA múlt héten bemutatott Szűz Mária-szobortól tovább haladva kelet felé, ma már nem találunk több szobrot, azonban 1972-ig találkozhattunk volna még eggyel. A püspöki határban (az egykori téesz-major bejáratánál) állt ugyanis egy kőkereszt. A plébánia irattárában megtaláljuk a szobor állításának iratait. Az alábbiakban ezeket ismertetem.

3 dokumentumról van szó. Az első az 1892. május 26-án (vagyis 120 éve) a községbíró házánál kelt jegyzőkönyv, melyben Sümegi József előterjeszti kérelmét, hogy „Püspöki község határában az ugynevezétt felsőkertaljai dűllőben melyet jelenleg a községi kovács használ annak az élyszak keleti sarkán egy kereszt föl állításának megfelelő térséget örökidőkre az egyes birtokosságától kérelmez”. A jelenlévő birtokosok pedig beleegyeznek, hogy a kérelmező a területen a saját költségén a kőkeresztet felállíttathassa. A jegyzőkönyvet az alábbi püspöki lakosok írták alá: Kis Ferenc bíró, Józsa Gábor, ifju Kovács Ferencz, Szíártó János, Szalyaji (helyesen nyilván: Szalai/Szalay) János, Piri György, ifj Marton János, Szabó Ferencz, ifj: Piry József, Jobbágyi (keresztnév nincs), Kis Dávid, Szabó János, Körtvélyes Mihály, Varga Györgyné, Szabó József, Piri József idősb, Hegyi János, Szigeti János, Szalay Ferencz, Dávid János, Tóth János, Kovács János, Borsos Mihályné, Sipos János, Sipos Ferencz, Kovács János, öreg Marton János, Szabó János, Szanyi István, Majsa Sándor, Borsos István.

2012-04-06 16.24.11.jpgA másik dokumentum az alapítólevél. Ez – hasonlóan a Piry-féle keresztéhez és a Mária-szoboréhoz – szintén egy igazolás, amit a „Szttamási rom. Kath. Anyaegyház papi és világi gondnokai”, azaz Legáth Kálmán apátplébános, Tormássy Károly tanító és Szalay László templomgondnok adott ki. Ebben igazolják, hogy „Sümegi József Püspöki-i lakos és neje Borsos Julianna által a Püspöki határban Isten nagyobb dicsőségére egy kőkereszt emeltetett, s ennek fentartására örök alapítványképen 50 […] forintot letettek.” Megfogadják, hogy amíg az összeg tart, addig – az egyház szabályainak figyelembe vétele mellett – az alapító szándékának eleget fognak tenni. Az 1892. május 31-én kelt iratot hármójukon kívül az adományozó Sümegi József és Borsos Julianna is aláírták, majd a plébánia ovális pecsétjével hitelesítették. Az okiratot egy eredeti és két másolati példányban, az eredeti példányt 50 krajcáros illetékbélyeggel ellátva, a másolati példányokat bélyeg nélkül állították ki.

A harmadik dokumentum pedig Hidassy Kornél megyéspüspök június 8-án kelt levele az apátplébánoshoz, melyben értesíti őt az alapítás jóváhagyásáról, egyúttal felhatalmazza Legáth Kálmánt, hogy a szobrot megáldja.

A kőkereszt díszítettsége, formája teljesen egészében megegyezik a Piry-féle kereszttel. A szobor 1972-ben az állítatók leszármazottainak engedélyével az akkor megnyitott új köztemetőbe került át, és ma is ott áll.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.06.01. 11:57 Szólj hozzá!

Címkék: kép temető névsor püspöki egyháztörténet kőszobor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr434559005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.