2012-04-17 16.03.40_szerk.jpgMost induló sorozatomban a községünkben álló kőszobrokat mutatom be. Ezek – Prinz Gyulának az iskola előtti emlékművét kivéve – mind vallási, egyházi vonatkozásúak. Egy Madonna- és egy Nepomuki Szent János-szobor mellett keresztek tartoznak ide. Fotóval/fotókkal mutatom be mai képüket, és ahol ismert, ott az állításuk körülményeiről is írok.

A falu nyugati szélén betonkerítéssel körbe véve áll Nepomuki Szent János szobra. A fejét jobbra fordító szent karjában egy keresztet fog. A Szent János szobor lábazatának alsó részén ez a töredékes felirat olvasható:

…AVOZ …. SAD EMBERTÁRSOD

………………….AZ…………

JOBB………L…………ÉN…

…………ZD GY…………OS…

NÉZD SZENT JÁNOSNAK HOGY

………… ÖRT TON……………………

TSILLAGOS KORONA ………………

SZÁLLOTT HOMLOKÁRA

Most pedig nézzük meg, hogy ki(k), mikor és miért állíttatták!

2012-04-17 16.04.51.jpgEbben nagy segítségünkre vannak a szenttamási plébánia iratai. Az itt talált feljegyzés szerint Molnári egykori birtokosa, gróf Festetics Györgyné Sallér Judit emeltette a szobrot. Ezt igazolja egyébként a talapzatán lévő díszes SJ monogram is (lásd jobbra).

Az állítás pontos idejét viszont plébániai iratok nem említik. Sallér Judit apja 1789-ben halt meg, a lánya ezt követően vette át a birtokok igazgatását. A grófné 1829-ben hunyt el, így a 40 év alatt bármikor állíthatták a szobrot.

És vajon miért készült? Van-e konkrét oka? A feljegyzések erre nem adnak magyarázatot. Ugyanakkor a Vas megye földrajzi nevei c. könyvben (Szombathely, 1982. 515. oldal) leírtak szerint a szobrot a vízbe fulladtak lelki üdvéért állították. A könyv tartalma helyi anyaggyűjtésre (szóbeli közlésre) épül, a szoborra vonatkozó állítást egyelőre más forrás nem támasztja alá. Talán ha sikerülne teljes egészében olvashatóvá tenni a talapzaton lévő feliratot?…

Végül egy érdekes történet a szobor kapcsán. Valamikor a század első felében egy rábamolnári lakos, Horváth Pali bácsi kivándorolt Amerikába. Induláskor természetesen elhaladt a szobor előtt. Mivel jól nevelt ember volt, illendően elköszönt tőle, a maga stílusában valahogy így: „Szervusz János, engem többet nem látsz!”

Viszont az élet Amerikában sem fenékig tejfel mindenkinek… Hamarosan hősünk is hazatért, és a szoborhoz közelítve eszébe jutott a korábbi búcsúzkodás. Elszégyellte magát, és hogy ne maradjon szégyenben, így inkább hátulról kerülte meg a szobrot, úgy tért haza…

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.04.20. 14:36 3 komment

Címkék: kép egyháztörténet molnári rábamolnári sallérok kőszobor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr454463010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mary1953 2016.06.03. 14:14:24

Jól tudom, hogy Nepomuki Szent Jánosnak szinte mindenhol van szobra?

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.06.04. 20:32:26

@Mary1953: Igen, szinte mindenhol. A 18. században avatták szentté, és akkor nagyon elterjedt a kultusza. Az is segítette ezt, hogy sok mindennek a védőszentje: halászok, molnárok, hajósok, fuldoklók, folyók, hidak, bányászok. És a gyónási titok vértanúja.
süti beállítások módosítása