S7301244_1.jpgTemplomunk 1758-as átépítésekor a kegyúri család, a jakabházi Sallérok kriptát építtettek a Szent Tamás templomba. A sírboltot 4 év múlva már használniuk is kellett, amikor meghalt Sallér (I.) István alnádor, akinek holttestét itt temették el. Az alábbiakban erről a sírboltról lesz szó.

A kripta meglétére két dolog utal: egyrészt a kívülről jól látható szellőzőnyílások a szentély alatt, másrészt egy díszes kő a szentély előtt a templom aljzatában (amit általában szőnyeg takar – egyúttal óv is a kopástól). A kő latin nyelvű felirata magyarul így szól: „Hogy az ő és utódaik csontjai békében nyugodjanak, jakabházi Sallér István alnádor és felesége, Nádasdy Klára ezt a kriptát építtették 1758-ban.” A szöveg alatt a család címere látható: (címertanilag) jobbra néző, ágaskodó kétfarkú oroszlán, jobbjában török fejes egyenes kardot tart függőlegesen. Sisakdísz: nyílt sasszárnypár között növekvő pajzsalak.

A címer alatt és a szöveg fölött 1-1 felhúzható vasrúd található, mely bizonyára a kőlap megemelésének elősegítésére szolgál. A kő jobb felső sarka egyébként el van pattanva (talán az utolsó mozgatáskor, Festetics György végleges eltemetésekor sérült meg), egyébként pedig habarccsal van rögzítve a keretébe.S7303223_200szerk.JPG

Bár azt nem tudjuk, hogy a kripta mekkora lehet: csupán falazott üreg-e, vagy tágas sírkamra. Utóbbit engedi sejtetni egyfelől az építtető magas méltósága (alnádor, vagy másként nádori ítélőmester volt), másfelől az, hogy a felirat tanúsága szerint nemcsak magának és feleségének, hanem utódaiknak is temetkezőhelyül szánta. A szentély mindkét oldalán kívülről szellőzőnyílások vannak, így tehát a sírbolt több méter széles. És mivel a feliratos kőlap a szentély előtt, sőt a mostani szembemiséző oltár előtt fekszik, így talán a kriptának a hossza is viszonylag nagy. Bár nem látunk a padló alá, de elképzelésem szerint a címeres fedlap nem az üreg felett van, hanem a sírkamrához vezető lépcsőt zárja le, míg a sírbolt a szentély alatt húzódik.

kripta.jpg

A kripta legvalószínűbb elhelyezkedése a templom déli oldala felől készített keresztmetszeti rajzon.

A kamra mélységéről, belső kiképzéséről még feltételezésünk sincs. Az azonban elképzelhető, hogy a Sallér-kripta valahol a mélyben ma is őrzi Molnári Kelemen győri püspök sírkövének összetört darabjait

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.02.20. 15:10 Szólj hozzá!

Címkék: templom egyháztörténet szenttamás festetics györgy sallérok molnári kelemen

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr644146318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása