A mai bejegyzés rendhagyó módon nem egy megtörtént eseményről szól, és nem is egy fennmaradt hivatalos iratot ismertet. Mindezek ellenére mégis van püspökmolnári vonatkozása.

1909-ben a Vasvár és Vidéke c. lap június 13-i számának címoldalán jelent meg Hollán Andor verse A molnári révész lánya címmel. Így hangzik: 

A molnári öreg révészcsónak.jpg

Legifjabbik leánya

Nagy gondosan felvette az

Ünneplőt magára.

A korcsmában zene és tánc

Reggelig vígan járja, –

Mulat ott az öreg révész

Legifjabbik leánya. 

 

Késő ősszel útnak indul,

Messze elszáll a daru…

Jajj Istenem! olyan furcsát

Suttog az egész falu…

Itt is, ott is ugy sajnálják,

Nem segit ez szegényen,–

Kis bugyorral városba mén,

Üti-hajtja a szégyen,

 

Évek mulva hazajött a

Faluba egy szép dáma;

„Nini, ez az öreg révész

Legifjabbik leánya!”

Szép arany lánc, – tollas kalap, –

Selyemből a ruhája. –

Aki látja, elkerüli,

…Senki se néz reája

Hogy megtörtént eseményről szól-e, vagy teljes egészében a fantázia szüleménye, nem tudjuk. Molnáriban régóta volt révész, aki - híd hiányában - átvitte a Rábán az embereket. Uradalmi kocsmaépület is volt (a későbbi Vadalma-kocsma), ahol nagy mulatozások lehettek hajdanán. Erre akár a falusi lányok is elcsábulhattak, és utána - teherbe esés, majd közmegvetés hatására - el is hagyhatták a falut. Ha valaki tudja, hogy ennek a versnek volt-e konkrét alapja, írja meg nekem! Más püspökmolnári vonatkozású verset, elbeszélést is szívesen fogadok!

Frissítés: legújabb kutatásaim szerint a verset író Hollán Andor a Déli vasút vasvári állomásának pénztárosa volt. Közelsége miatt jól ismerhette a korabeli Rábamolnárit, így versében akár igaz történetet is feldolgozhatott!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.02.01. 15:26 2 komment

Címkék: újságcikk molnári rábamolnári vers és dal

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr804043937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2015.12.02. 05:10:29

Akár meg is történhetett, /kutatásod újfajta érdeméből egy picit sem levonva/ szerintem az l9OO-as évek elején Magyarországon nem lehetett ritka, főleg az uradalmiság-cselédség között. Ma is hallhatunk az öregektől ....állítólag az úrfi meg a szakácsné lánya... kezdetű anekdotákat. A kisebb településeken nehezebb volt titokban tartani, mint a nagyobbakban, ráadásul a falukban a fejkendős ráérő, kapuban pusmogó asszonyságok körítették is a dolgot /tréfásan megjegyezve márcsak irigységből is/. További sikeres munkát kívánok, Imola.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.12.03. 08:33:24

@nagy imola: Sajnos nem találtam senkit, aki meg tudta volna erősíteni, hogy igaz-e. Az is lehet, hogy egy más községből hallott vagy egy sok-sok évvel korábbi sztorit írt meg a szerző, vagy pedig csak a fantáziáját eresztette szabadjára. De ilyen sztorik bizony meg is történtek.
Köszönettel: Gábor
süti beállítások módosítása