A mostani bejegyzésben a Rába Mezőgazdasági Termelőszövetkezet irodaházát és a téesz rövid történetét mutatom be két fotó segítségével. A bejegyzés a képek alatti „tovább” gombra kattintva folytatódik.

tsz-iroda.jpg tsz-iroda_ma.jpg

A bal oldali kép 1970 tavaszán, a Rába Mezőgazdasági Termelőszövetkezet irodaházának és szolgálati lakásának alapozásakor készült. A jobb oldali kép a mai állapotot mutatja, amikor az épület társasházként funkcionál. 1970-től 2006-ig ebből irányították községünk termelőszövetkezetét.

A téesz községünkben 1956 tavaszán alakult meg, méghozzá egyszerre három is: a püspöki falurészen a Rába Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, a szenttamási részen a Szabadság MTSZ, a molnári részen pedig a Szorgalom MTSZ. 1956 őszén azonban ezek feloszlottak. Újjászervezésükre csak 1960-ban került sor.

Mindegyik téesz valamilyen gonddal küzdött: a püspöki a nagy állatsűrűség miatt az állatok elhelyezését nem tudta kellően megoldani, a szenttamási téesznek a kis termőterületből adódó problémákkal kellett megküzdenie, a molnári Szorgalom téeszben pedig – nevével ellentétben – a munkafegyelemmel voltak gondok. Így elengedhetetlen volt a 3 szövetkezet egyesítése, melyre 1960 végén sor került. Az egyesült téesz a Rába MTSZ nevet vette fel, termőterülete 1670 kat. hold volt.

A szövetkezet fennállása során nemcsak állattenyésztéssel és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott, hanem kertészettel, erdőgazdálkodással, fuvarozással, építőipari, majd a rendszerváltás környékén könnyűipari tevékenységgel is. 1968-ban Püspökmolnári, Rum és Rábahídvég téeszei közös gépjavító vállalkozást hoztak létre, ami 4 évig működött. A téesz a ’60-70-es években folyamatosan fejlesztett: sorra épültek az istállók (1960, 1963, 1966), csibenevelők (1961, 1964), szerelő- és kovácsműhely (1963), zöldtakarmányliszt-készítő üzem (1969), irodaház és szolgálati lakás (1970), tejbolt (1972), gépszín (1974), stb.

Fénykorában a téesz volt községünk legjelentősebb gazdasági szervezete és legnagyobb foglalkoztatója. A ’90-es évek elejére azonban versenyképességét elvesztette, a tagok kilépésével vagyona is megfogyatkozott, bevételei csökkentek, eladósodott, majd 2006-ban befejezte működését.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.01.20. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép 1956 mezőgazdaság akkor és most püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr813573844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása