Sorozatom mai részében a templom melletti egykori katolikus elemi iskola épületét és annak rövid történetét mutatom be egy régi és egy mai fotó segítségével. A bejegyzés a képek alatti „tovább” gombra kattintva folytatódik.

kisiskola_archív.jpg kisiskola_ma.jpg

A bal oldali kép az 1960-as évek végén vagy a '70-es években készülhetett, és az akkori II. számú iskolaépületet, a hozzá tartozó szolgálati lakást és konyhakertet ábrázolja.

A ma látható épület előtt is állt már itt iskola, melynek építésének idejére több dátummal is találkoztam. Az egyik feljegyzés szerint 1860-ban épült, de ennek ellentmond, hogy az épület korabeli térképeken nem szerepel. 1878-ból is van adatunk katolikus iskolai tanterem és gazdasági épületek építésére, Festetics György gróf támogatásával. Egy harmadik feljegyzés szerint 1895 az építési dátuma. Az biztos, hogy a 19. század vége felé katolikus elemi iskolaként tanévente száznál is több diák tanult itt!

A ma itt álló iskolaépület - 1929-ben készült tervek alapján - 1936-ra épült fel. A II. világháború után államosították és az evangélikus iskolával összevonva az állami általános iskola része lett II. számú iskolaépületként. 1966-ban jelentős átalakításon esett át. A '90-es években varroda és raktár működött benne, majd - napjainkig bezárólag - szolgálati lakásként funkcionál.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.01.13. 13:01 Szólj hozzá!

Címkék: kép iskola akkor és most szenttamás püspökmolnári püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr933537917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása