Sorozatom mai részében községünk római katolikus templomát mutatom be egy régi és egy mai fotó segítségével. A bejegyzés a képek alatti „tovább” gombra kattintva folytatódik.

templom 1955_1.jpgtemplom ma_1.JPG

A mai község középső része egykor Szenttamás falu volt. Nevét templomának védőszentjéről, Szent Tamás apostolról kapta. Már a középkorban állt itt templom, ide temették Molnári Kelemen győri püspököt. A reformáció idején az evangélikusok használták, a török korban pedig megrongálódott. 1701-ben jelentős felújításáról írnak az okiratok.

Egy 1952-es leltár szerint a mai falak 1758-ban épültek. (Hogy az 1701-ben felújított épület leégett-e, vagy a földesúr nagyobb templomra vágyott, és ezért került sor az építkezésre, nem tudjuk.) Ekkor a szentélye már boltozatos, de a hajója még famennyezetes volt. 1773-ban boltozatossá építették át a templomot, továbbá kórus és sekrestye is létesült.

A bal oldali fotó 1955-ben készült. A templom külső képe lényegileg változatlan maradt az elmúlt néhány évtized során, csupán a bokrok-fák változtak. A templom méretei: hossza 18 m, szélessége 11 m, magassága 7,6 m, a torony: 2,2 m x 3,5 m alapterületű és 18 m magas, a toronysüveg bádogból van. A sekrestye pedig 6,7 x 3,2 m alapterületű, és 3,7 m magas.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.12.06. 14:07 Szólj hozzá!

Címkék: kép templom akkor és most egyháztörténet püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr993442668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása