Egy érdekes - és községünk nevét is említő - újságcikkre bukkantam nemrég a Budapesti Hírlap 1856. március 30-i számában (3. oldal):

budapestihirlap_18560330_3o.jpg

A hercegnő Festetics László felesége, Festetics (II.) György miniszter anyja, egyben a korábban Molnárit birtokló Sallér Judit menye volt, aki tehát templomunk kriptájában lelt végső nyugalomra. Portréja (a keszthelyi kastélyból) itt látható:

h-h_jozefin_003.jpg

Halotti anyakönyvi bejegyzésének képét korábban a blog egyik olvasója, Vértesi Tamás elküldte nekem (ezúton is köszönöm!), ami itt látható:

hhj_1856_nagyobb.jpg

Ebből megtudhatjuk, hogy a grófné 1856. március 25-én, 65 éves korában hunyt el Bécsben, méghozzá tüdőelégtelenségben (tüdőembóliában). Temetésére március 30-án került sor Szenttamáson, a temetési szertartást a szombathelyi megyéspüspök, Szenczi Ferenc végezte. (A fenti újságcikkben írt március 27-ei bécsi temetés valószínűleg gyászmisét jelenthet.)

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 36. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2018.03.26. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gyász újságcikk szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8813744664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása