A közelmúltban egy érdekes könyvvel ajándékozott meg Kaszás Péterné, Kati néni (akinek ezúton is köszönöm az ajándékot!): az egykor édesanyja, Szabó Istvánné tulajdonában lévő Szeghalmy Gyula: Dunántúli vármegyék című kötetével. A könyv előszavát "József főherceg királyi fensége, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke" írta. (Kiadja a Magyar Városok Monográfiája Kiadóhivatala. Budapest, 1939.) A kötetből megyénkénti változat készült, úgy, hogy a könyv I. része az egész Dunántúlról szól, a lényegesen rövidebb II. rész viszont csak egy adott megye községeinek ismertetőjét tartalmazza. A Vas vármegye településeit bemutató részben a mi falunk korabeli 2 elődközségéről ez olvasható:

dunantulivarmegyek_pt_580o.jpgdunantulivarmegyek_rm_581o.jpg

A könyv végén személyi adattár található, "azokról, akik a mű létesítését előmozdították", azaz: akik előfizettek a kötetre. De szép megfogalmazás! Ebben hat, községünkben született vagy itt élt személy életrajzára akadtam rá, ABC-sorrendben az alábbiakra:

Szerző: kugi  2017.07.21. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás névsor püspöktamási rábamolnári

A mai posztban folytatom a 75 éve történt események felidézését korabeli újságcikkek alapján. (A sorozat előző darabja ide kattintva olvasható.) 

Először egy rövidhírt olvashatunk a Vasvármegye című lap 1942. július 16-i számában (7. oldal):

vasvarmegye_19420716_7o.jpg

Kovács Miklós vegyesboltjáról itt közöltem képet. (Kovács úr egyébként - 1939-ben legalábbis - a kormánypárt helyi szervezetének titkára volt, 1931-ből fennmaradt életrajza itt olvasható.)

Az átnézett újságokban apróhirdetések böngészésére sajnos nincs időm, de erre a hirdetésre véletlenül ráakadtam a Vasvármegye 1942. július 25-i számának 8. oldalán: 

Szerző: kugi  2017.07.17. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület újságcikk püspöktamási rábamolnári hetvenöt éve történt

süti beállítások módosítása