11szj.jpgA mai bejegyzésben folytatódik a régi fotókat bemutató sorozat, ezúttal a Szilassy Jánosnétól, Juci nénitől (született 1928.) kapott családi képek közül mutatok be néhányat. Ezúton is köszönöm neki a képeket és az ezekről elmondott információkat! (Itt jegyzem meg, hogy Juci néni elmondása szerint a férje nevét -sy-nal írták az okmányokban, az övé viszont -ssy-nal van írva.)

Elsőként lássunk két érdekes fényképet, melyek valószínűleg az első Savaria Karneválon készültek, tehát 1961-ben. A bal oldali fotón a bal szélső férfi Juci néni férje, Szilasy János, a középső turbános "török" pedig Horváth Miklós, rajtuk kívül további vasúti dolgozók láthatók a képen.

Az alsó, szintén ezen a Savaria Karneválon készült képen balról az első Horváth Miklós, a jobb szélső Szilasy János, jobbról a 3. az állomáson lakó Szabó József.

Szerző: kugi  2017.05.12. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép óvoda püspökmolnári püspöktamási

A Sallér-család iratai között található az a levél, amelyet ma bemutatok. Ebben a Szenttamáson élő népes Babos-família egyik messzire szakadt tagja kér segítséget a Szenttamáson is birtokkal rendelkező jakabházi Sallér (II.) Istvántól, Sallér Judit apjától. A levelet szó szerint, korabeli helyesírással közlöm. Némely latin kifejezést én sem tudok magyarítani, de azt hiszem, a levél enélkül is jól érthető. Így szól:

paks_csampapuszta.jpg"Tekintetes Ur! Nekem érdemem fölött drága Jó Uram Patronus Uram!

 

A Tekintetes Urnak Passusával (jelentése: személyazonosító irat - KG) ezelöt tizenkét Esztendövel onnénd hazul Szent Tamásrul eljöttem azuta itt a Tettes (a Tekintetes rövidítése - KG) Tolna és Pest Vármegyékben Hellységekben Notoriuskodtam (azaz: jegyzőként dolgozott - KG), Notoriusságomban Szabadságban voltam, hanem most már árendás Vendigfogados (azaz: vendégfogadó bérlője - KG) vagyok Csámpán, Paksi Pusztán, fél mérföldel Pakson alul; a T(ekintetes) Nemes Tolna Vármegye Passusomnak helt nem ád, hanem kivánnya, hogy Nemességemet cum Sussiecentibus doceallyam; A Véget Nagy alázatossan folyamodom a Tekéntetes Urhoz, minthogy ugy is engemet, és több Szent Tamáson lakozó

Szerző: kugi  2017.05.08. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: szenttamás sallérok

süti beállítások módosítása