Az ún. Bach-korszakból (1851-59) községünk vonatkozásában nem sok információm van (nem is nagyon kutattam a korszakot), ezért is örültem meg nagyon, amikor a Hivatalos Értesítő című lap 1858. augusztus 19-i számának címlapján (!) találtam valamit. Egy árverési hirdetményt, amelyet az akkori "vasvári császári-királyi szolgabírói hivatal" tett közzé. Így szól:

m1858_1.jpg

m1858.jpg

pftra=pengő forintra

Az akkori 46-os házszám a mai Petőfi utca páratlan oldalán, a Dózsa utcai útkereszteződéstől északra volt. (Molnári 1857-es belterületi térképét itt közöltem (jól nagyíthatóan megnézhető itt), lakónévsort itt tettem közzé,  (amiben "hősünk" is megtalálható), a falu 1857-es külterületi térképe pedig itt látható).

Megismerhetjük a cikkből Varga úr életkörülményeit, a telkén álló melléképületeket, az árverezésre kerülő vetéseit, azok értékét, az árverés feltételeit és menetét, stb. Érdekesség, hogy nem (volt) jobbágyi, hanem nemesi telket használt!

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 65. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2017.08.14. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás újságcikk molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8512742368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása