A mai bejegyzésben községünkről és környékéről egy 1941-es térképet mutatok be. Lássuk:

1941es_terkep.jpg

A térképen jól látható, hogy Püspöktamási területén a korábbi Püspöki és Szenttamás teljesen egybeépült. Jól látszik az úthálózat (a külterületen is), a vasútvonal, a szintvonalak, még a magassági pontok is leolvashatók. Zöld színnel az erdőket jelölték, Molnárinál pedig a vasútállomás és egy levél formájú képecskével a postahivatal is látható. A Rába mentén a levágott holtágakat vehetjük szemügyre, sőt a határban még a kutakat is jelölték. Felismerhetőek az út menti kőszobrok, a haranglábak, a templom és a püspök(tamás)i malom is. Az ábrázolás zsúfoltsága miatt ugyanakkor a községek (külterületek) határai nem kivehetők.

A térkép a mapire.eu oldalon érhető el, konkrétan itt. Magyarország Katonai Felmérése (1941.) néven található a térkép, de közelebbit az online elérhető irodalomból nem tudtam meg róla. Akinek van információja a felmérésről, kérem, kommentben írja meg!

Kapcsolódó bejegyzések:

Úthálózati térkép 1935-ből

Úthálózati térkép 1944-ből

 

>>> Előző poszt: Rábaszenttamás ünnepe (1911.) <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2017.04.07. 07:41 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3512398109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása