A közelmúltban egy régi újságcikket találtam, ami a szenttamási katolikus elemi iskolát mutatja be 2 évvel a kiegyezés után. A cikk a Néptanítók lapja című folyóirat 1869. március 18-i számának 173. oldalán olvasható. Így szól:

neptanitok_lapja_18690318_173o_1.jpg

neptanitok_lapja_18690318_173o_2.jpg

Érdekes, hogy a cikk egyszer Rába-Szent-Tamásnak, majd csak egyszerűen Tamásnak említi a községet, holott a(z egyetlen) helyes névalak a Szenttamás (vagy a korabeli helyesírással: Szent-Tamás).

Szabó József apátplébánosról ebben a bejegyzésben írtam, amit később kiegészítettem. Az apát a helyi tűzoltó egyesületnek és a szenttamási dalárdának is az elnöke volt. Festetics György temetése során is szerepet kapott. Sírjának fotóját ebben a bejegyzésben mutattam be. A halála után megmaradt javainak árveréséről pedig itt olvasható egy hirdetmény.

Kapcsolódó bejegyzések: 

Iskolagyarapító Festeticsek

Plébánosok a 19. századból

 

>>> Előző poszt: Halászati jog bérbe adása (1911.) <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2017.03.17. 07:44 Szólj hozzá!

Címkék: iskola újságcikk szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2712341283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása