beolvasas0124.jpgMa már csak kevesen tudják, hogy egykor községünkben néptánc-oktatás is volt. Az e célból létrejött csoport - megszakításokkal ugyan, de - bő két évtizedig fennállt. A mai bejegyzésben erről lesz szó.

Az első tánccsoport 1951-ben alakult az iskola 6. osztályában. 1954-ben ez az évfolyam kimaradt az iskolából, így jött létre az első felnőtt lány néptánccsoport Pungor Imre és Piry Antónia (később Gyarmati Istvánné) vezetésével. Tagjai voltak: Kiss Erzsébet, Szabó Julianna, Piri Teréz (az első sorban jobbról a 2.), Varga Elvira, Szijártó Zsuzsanna, Sipos Ilona, Bencsik Margit, Marton Júlia (a 2. sor bal szélén, 1939. november 6-án született a püspöki kocsma épületében - lányának, Lengyel Helgának köszönöm az információt! 2016.11.06.), Kranczl Katalin, Pungor Zsuzsanna. Elsőként egy somogyi leánytáncot és üveges népitáncot tanultak meg.

Balra egy 1955-ből származó fotó látható a tánccsoport tagjairól. (A Falukrónikában a KISZ tánccsoportjaként szerepelnek.)

Pár éves szünet után, 1960-ban ismét fellendült a táncoktatás. Megalakult egy gyermek és egy felnőtt (inkább ifjúsági) tánccsoport Balikó Mihályné (Pécsvári Éva) vezetésével. Tagok voltak: Szabó Katalin, Kiss Magdolna, Pécsvári Erzsébet, Major Ilona, Bencsik Margit, Csejtei Erzsébet, Varga Mária, Varga Erzsébet, Horváth anna, Rodler Ilona, Sipos Júlia, Sifter Gyula, Molnár László, Perjési József, Móricz Gyula, Rodler Gyula. Az alábbi táncokat tanulták meg: bagi leánytánc, csillagtánc, Sári leánytánc, Rózsa leánytánc, matyótánc, Bartók leánytánc, orosz tánc, délszláv tánc

A táncoktatás 1965-70 között élte fénykorát, amikor ún. függetlenített igazgató állt a kultúrotthon élén Szalai Ferencné (Varga Mária) személyében, aki szívügyének tartotta a népitánc tanítását. A gyermek- és ifjú leány csoport mellett nagy gondot fordított az ifjú vegyes néptánccsoport működésére is. Ekkor tanulták be pl. a szeremlei párost, palóc legényest, pusztafalusi leánytáncot, vitnyédi párost, molnár táncot, sióagárdi csárdást, verbunkost, tápéi darudöbögőst, korcsai csárdást, stb. A gyermek tánccsoport a kalocsai gyermeklakodalmas és a Vidám vásár c. táncjátékkal aratott nagy sikert.

A legeredményesebb táncosok - a Falukrónika szerint - az alábbiak voltak: Greffer Mária, Rodler Ilona, Vadalma Mária, Vadalma Anikó, Körhöcz Mária, Körhöcz Ilona, Babos Edit, Völler Anna, Pápai Anna, Pápai Teréz, Baranyai Jolán, Simon Lenke, Timár György, Sipos Antal, Sipos Imre, Perjési László, Kiss József, Varga Csaba, Varga Károly, Pápai Béla, Szabó Gyula.

Szalai Ferencné elköltözése után a tánccsoport működése majdnem megszűnt. 1974-ben azonban Balikó Mihályné vezetésével újra fellendült a tevékenység. Összesen 32 fővel létrejött egy leány- és egy vegyes ifjúsági, ill. egy leány- és egy vegyes gyermek tánccsoport. Heti 1 próbát tartottak, melynek során - a feljegyzések szerint - mintegy 5 órán keresztül ropták a táncot! Hogy végül mikor szűnt meg a csoport, azt pontosan egyelőre nem tudom.

A csoportok a járási és a megyei kulturális seregszemléken is eredményesen szerepeltek, gyakran a képzeletbeli dobogóra is felállhattak. Az 1974-ben megalakult csoport tagja volt többek között Tóth Valéria, Baranyai Katalin, Baranyai Zsuzsanna, Herczeg Gyöngyi, Kerék Olga, Sipos Erika, Németh Ilona, Horváth Katalin, Danka Erzsébet, Paszt Katalin, Takács Ilona, Tóth Zsuzsanna. (Forrás: Falukrónika)

2016.11.06. Héra Zoltánné (Marton Mária) kiegészítése: "A tánc ruhákat édesanyánk, Marton Imréné varrta, aki 97 éves." Köszönöm a kiegészítést!

4_ulo_no_5_allo_ferfi.jpg

Egy kép az '50-es évekből. A tánctanulás folyamatát bállal egybekötött bemutató zárta, ezt hívták koszorúcskának. A fotó egy ilyen koszorúcska alkalmából készült. Ülnek balról jobbra: (Erőssné) Szabó Julianna, (Csorbáné) Szabó Margit, Szabó Ilonka, Szanyi Rózsa. A férfiak közül balról az első Kiss Gyula. (A fotót Nagy Dezsőné, Juci nénitől kaptam.)

Akinek van fotója a tánccsoport fellépéséről, szerepléséről, kérem, juttassa el hozzám! Különösen a '60-70-es évekből várok képeket! És természetesen minden más információt is szívesen fogadok!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.03.27. 07:15 Szólj hozzá!

Címkék: kép kultúra kultúrház egyesület névsor püspökmolnári falukrónika

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr247305398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása