A mai bejegyzésben bemutatásra kerülő térkép címe: "Püspöki határ tagositott térképe". Készítő: Mesterházy Imre mérnök, hitelesítve 1876. április 24-én. Hitelesítette Dongó Károly királyi törvényszéki bíró, Dobrovics Ferenc hitelesítő mérnök és Tömő János jegyzőkönyvvezető.

Az egyetlen szelvényből álló térképlap mérete 121x88 cm. A méretarány: 100 bécsi öl=52 mm

A térkép egészében így néz ki (a jobb alsó sarokban lévő nyilakra kattintva nagyítható):

puspoki_u578_1.jpg

Vegyük közelebbről szemügyre a térképszelvény bal felső részét, ami a község belterületét (Belsőségek) is tartalmazza:

puspoki_u578_2.jpg

Ekkor már ki voltak jelölve a püspöki temetőtől nyugatra az "Új házhelyek". Jól látszik még, hogy nem mindenütt a Rába alkotta a falu határát, hanem azon túl is voltak Püspökihez tartozó földek, pl. a bal felső sarokban (tehát délnyugaton) az ún. Szabószeg. További dűlőnevek: Nagy vagy Rába melléki rétek, Alsó Kertallya, Felső Kertallya, Csapásnál, Kis kertek allya.

A térképlap jobb oldala - azaz a falu északi határa - így nézett ki:

puspoki_u578_3.jpg

Az itteni dűlőnevek: Cseresnyefai düllő, Csapásnál, Kis kertek allya, Hosszak, Pénzverem, Nyires, Sertvés legelő, újra egy Nyires, Szentiván, Hosszú rétek.

A térképlap alsó része - azaz a falu keleti határa - pedig így néz ki:

puspoki_u578_4.jpg

Nyílhegy jelöli az északi, a nyílvessző vége pedig a déli irányt. Az itteni dűlőnevek: Fűz, Almás, Nagy vagy Rába melléki rétek, Köves-szer, Iszte, Közép düllő, Szőllők-allya, Nyires.

A térkép megtalálható a Vas Megyei Levéltárban Vas megye kéziratos térképei, azon belül pedig az Úrbéri térképek között, jelzete: U578. Online is böngészhető ide kattintva.

Kapcsolódó bejegyzések:

Püspökmolnári földrajzi nevei

Püspöki és Kiszsennye határmegosztási térképe 1792-ből

Püspöki térképe 1857-ből

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.09.30. 08:15 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4611753243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása