Közel 3 hónapja írtam utoljára az 1951-ben történtekről (elolvasható itt), ezt most folytatom - korabeli újságcikkek alapján.

Községünk vonatkozásában a megyei napilapban csak mezőgazdasági témájú cikkeket találunk. Ma 3 ilyet közlök.

Az első a Vasmegye c. lap 1951. szeptember 21-i számának címlapján jelent meg, a főcíme ez:

vasmegye_19510921_1o_a.jpg

A községünkre vonatkozó részlet így szól:

vasmegye_19510921_1o_b.jpg

A megyei újság 1951. október 9-i számának 1. oldalán olvashatjuk a "Megyeszerte lelkes munka folyt vasárnap a békekölcsönjegyzés sikeréért" kezdetű cikket. Eszerint a vasvári járásban "Az elmaradók közé estek vissza Rum és Püspökmolnári is".

A békekölcsönnel tkp. a korabeli államhatalom a lakossági megtakarításokra akarta rátenni a kezét, ezzel finanszírozva az erőltetett iparosítást, a hadi kiadásokat - végső soron a hidegháború hazánkra eső részét... Vagyis nem éppen a béke céljára vették kölcsön a lakosság pénzét... (Amúgy minden államhatalom használja a lakossági erőforrásokat, háborús időben hadikölcsönnek hívták ezt, ma pedig államkötvénynek.)

3 héttel később - még mindig a begyűjtés témájában - községünk már a pozitív példák közé került (Vasmegye 1951.10.11. 3. oldal):

vasmegye_19511011_3o_a.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.09.26. 08:08 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság újságcikk püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr911740797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása