A mai bejegyzésben egy régi térképet mutatok be. A teljes címe: "Molnári uraság erdejének rajzolattya, mely 47 vágásokra osztatódott". (Az uraság ekkor gróf Festeticsné született Sallér Judit.)

A térképet 1810-ben készítette Szalay János, Vas vármegye hiteles földmérője. Méretaránya 1:72000. A kézi színezésű, egyetlen lapból álló térkép mérete 35 x 37 cm. A teljes térkép így néz ki:

molnari_urasag_erdejenek_rajzolatta_1.jpg

Mivel teljes egészében nem tudom úgy kinagyítani, hogy minden részlete jól látszódjon, ezért a középső sávot emelem ki:

molnari_urasag_erdejenek_rajzolatta_3.jpg

Az erdőtagokat betűvel, a vágásokat számmal ábrázolták, ez utóbbiból - a címnek megfelelően - 47 van: a gyanói úttól balra (nyugatra) 24 volt, jobbra (keletre) pedig 23. A számozás az erdő Molnárihoz közelebbi végén indult. A térképlap bal felső részén az északi irányt jelölték. A képen balról -  hídvégi határban - a (kolomposi-)majort láthatjuk, jobbról pedig - a jobbágyok erdeje mellett - a "Régi Tégla Kemencze" felirat olvasható egy téglalap alakú alaprajzon. Tehát itt volt az 1829-es leltár 15. pontjában említett épület.

Végezetül vegyük közelebbről szemügyre a térkép bal alsó sarkában látható díszes címkeretet:

molnari_urasag_erdejenek_rajzolatta_2.jpg

A térkép az Országos Széchényi Könyvtár kéziratos térképei között található meg TK 1147 számon, de online is böngészhető itt

Kapcsolódó bejegyzések:

Uradalmi térkép (az urasági erdővel) 1850-ből

Molnári község erdeinek térképe 1762-ből

Kedves Olvasók! A pénteki bejegyzés elmarad, folytatás hétfőn.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.08.31. 08:29 Szólj hozzá!

Címkék: térkép molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1011663454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása