A mai bejegyzésben egy gyapjúra vonatkozó adásvételi szerződést ismertetek a jakabházi Sallérok Molnári uradalmából 1794-ből. Az egész irat mindössze ennyi:

p285_7cs_46_molnari_223.jpg

A szövege pedig így szól: "Alább írtt adom tudtára mindeneknek az kiknek illik hogy én Josef Spiczer Nagyságos Motesiczki Judith Asszonysággal kontractusra (szerződésre - KG) léptem a mi némő gyapjuja vagyon és fogh lenni eött (azaz: 5) Esztendők el folyásáig azt én meg vettem és kontractusra léptem ugy hogy ha bár az gyapjunak ára föllebb vagy alább migyen (azaz: megyen/megy - KG) és én mégis mindenkor egész eöt Esztendeig 46 az az Negyven hat forintokért megh tartom minden Anbog (?) nélkül. hogy ha pedigh a kontractust föl akarnám bontani tehát mindenkor 100 forint kötést (azaz kb.: kötbért - KG) megh fizetni tartozom mellynek nagyobb bizonyságára adom ezen saját kezem írását. és Sub...tiommal (aláírásommal - KG) megh erősítem. 

Sig. Molnári die 7a Majj 794. 

(héber aláírás)

Hogy Spiczer Joseff sidó 100 forint az az száz forint foglalót adott prentibus recognoscálom (azaz kb.: elismerem, igazolom - KG)."

Tehát az uradalom (pontosabban Sallér (II.) István özvegye) fix összegért eladta a gyapjút egy zsidó felvásárlónak 5 éves időtartamra. A vevő pedig vállalta, hogy kötbért fizet, ha a szerződést előbb felmondja, továbbá ugyanekkora összegű foglalót is letett. Az igazoló személy aláírása hiányzik az iratról.

A Sallér-uradalom később is üzletelt zsidó felvásárlókkal, 1820-ban pl. gubacs értékesítésére kötöttek zsidókkal szerződést.

Forrás: Magyar Országos Levéltár Festetics-levéltár P 285 Sallér-család iratai 7. csomó 46. Molnári 223. oldal

Kapcsolódó bejegyzés:

Motesiczki Judit végrendelete

Pünkösdhétfő ünnepe miatt a hétfői bejegyzés kimarad, folytatás szerdán.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.05.13. 08:39 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr698708562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása