beolvasas0124.jpgMa már csak kevesen tudják, hogy egykor községünkben néptánc-oktatás is volt. Az e célból létrejött csoport - megszakításokkal ugyan, de - bő két évtizedig fennállt. A mai bejegyzésben erről lesz szó.

Az első tánccsoport 1951-ben alakult az iskola 6. osztályában. 1954-ben ez az évfolyam kimaradt az iskolából, így jött létre az első felnőtt lány néptánccsoport Pungor Imre és Piry Antónia (később Gyarmati Istvánné) vezetésével. Tagjai voltak: Kiss Erzsébet, Szabó Julianna, Piri Teréz (az első sorban jobbról a 2.), Varga Elvira, Szijártó Zsuzsanna, Sipos Ilona, Bencsik Margit, Marton Júlia (a 2. sor bal szélén, 1939. november 6-án született a püspöki kocsma épületében - lányának, Lengyel Helgának köszönöm az információt! 2016.11.06.), Kranczl Katalin, Pungor Zsuzsanna. Elsőként egy somogyi leánytáncot és üveges népitáncot tanultak meg.

Balra egy 1955-ből származó fotó látható a tánccsoport tagjairól. (A Falukrónikában a KISZ tánccsoportjaként szerepelnek.)

Szerző: kugi  2015.03.27. 07:15 Szólj hozzá!

Címkék: kép kultúra kultúrház egyesület névsor püspökmolnári falukrónika

asas_101.jpgA mai bejegyzésben - ahogy azt már korábban többször is tettem - újra a molnári uradalmat birtokló Sallér-család levéltárából ismertetek dokumentumot, méghozzá kettőt. Mindkettőben halastó ásókat sorolnak fel. Az első irat pontos címe: "Halas=Tó Ásók Listája"; ez egy 1812. márciusi fizetési listát tartalmaz.

Eszerint a felsorolt 32 ember összesen 135 napot dolgozott az uradalomnak, melyekért 1,9-3 forintig kaptak fizetést, összesen 294 ft 45 krajcárt. Lássuk a neveket:

Szijártó Szolgája, Szalay György, Szigeti Ferenc, Sipos Ferenc, Piri Ferenc, Berbás István, Szijártó István, Berbás János, Jugovich János, Piri Ferenc, Sipos István, Kiss János, Szabó György, Kiss István, Esze János, Németh József, Gyurátz Pál, Tóth József, Németh István, Seregély János, Takáts János, Farkas György és János, Fekete László, Timár János, Seregély Sándor, Saly Ferenc, Varga István és János, Antal László, Csejtey János, Fliszár János.

Szerző: kugi  2015.03.25. 09:25 Szólj hozzá!

Címkék: névsor molnári sallérok

pp1.jpgA mai bejegyzésben 4 rövidhírt ismertetek a Vas Népe (VN) c. megyei újság hasábjairól 1958 márciusából.

Az első mindössze egy említés a VN március 5-i számának 6. oldaláról. A Vasárnapi sportjegyzetek c. cikk felsorolja azokat a csapatokat, amelyek a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tornatermében küzdöttek. Ezek között megemlítik a püspökmolnári általános iskola úttörő asztaliteniszezőit is. (A kép illusztráció.)

A következő cikk a lap március 22-i számában jelent meg (3. oldal), és megtudhatjuk belőle, hogy milyen pénzt fialó érték volt akkor a vetítőgép:

Szerző: kugi  2015.03.23. 07:13 Szólj hozzá!

Címkék: iskola újságcikk püspökmolnári kisdobosok úttörők

süti beállítások módosítása