piri_imre.jpgSikerre vezetett az a kutatóexpedíció, melynek keretében megtalálták az egykori püspöktamási lakos, Piri Imre és társai földi maradványait a Donnál. A kutatás eredményeit összefoglaló sajtóanyagot Magó Károly zászlós bocsátotta rendelkezésemre, amit szó szerint közlök. (Kitérővel jutunk el a végeredményhez, de érdemes végigolvasni!) Íme:

"Két darab magyar Caproni 135 típusú bombázó zuhant le az orosz Don-folyó közelében. 1942. augusztus 14-én Mocsáry István őrnagy vezetésével egy magyar kötelék az urivi hadihidat támadta, amikor a B.549 jelzésű repülőgépet a légvédelem eltalálta. A zuhanó repülőgépet a személyzet három tagja nem tudta elhagyni, Mocsáry István őrnagy, Nagy Zoltán őrmester, Piri Imre szakaszvezető hősi halált haltak. Mocsáry őrnagy volt a bombázó osztály parancsnoka, ezért a halála súlyos veszteségként érte az alakulatot.  A másik magyar Caproni 135 típusú bombázót szintén a légvédelem lőtte le 1942. október 31-én Kopaniscsénél. A repülőgép a levegőben felrobbant, az ötfős személyzet Asztalos Ferenc zászlós, Mády Zoltán hadapród őrmester, Csiszár András szakaszvezető és Jandrasits László őrmester hősi halált halt. Mindkét repülőgép a szovjetek által ellenőrzött területre zuhant, ezért a személyzetek holttestének hazaszállítására, vagy eltemetésére a háború idején nem volt lehetőség.

2012 januárjában kezdődött a közös kutatómunka előkészítése a Magyar Roncskutató Egyesület és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport között. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományában szolgáló Magó Károly zászlós felvetésére kezdték el az orosz kutatók a Don-folyó környéki magyar repülőgép roncsok felkutatását. Első lépésben az eredeti magyar dokumentumokban feltüntetett veszteségi helyszíneket keresték fel, majd tájékoztattak a kutatások eredményéről. A Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport tagjának, Vitaly Latartsevnek sikerült Urivban olyan szemtanút találni, aki segített a helyszín beazonosításában és információkat adott a roncsok további sorsáról. A szemtanú elmesélte, hogy 1943 júniusában tért vissza a házába, ahonnan hónapokkal előtte a harcok miatt evakuálták. A kertjében egy nagy krátert talált, mely körül sok roncs feküdt. Előkerült egy kesztyű, melyben benne volt egy kéz két gyűrűvel. Az egyik egy jegygyűrű volt, a másik pedig egy nagyobb köves gyűrű. A család eltett egy alkatrészt a repülőgépből is, melyet az olasz Dalmine Acélgyár készített és megtalálható a Caproni 135 típusú bombázó alkatrész katalógusában (hidraulika akkumulátor). A kráter betemetése után először konyhakertként használták a területet, majd egy garázst építettek a helyszínre. 2012. augusztus 13-án indult expedíció először a Don-folyóhoz a magyar repülős katonák nyomainak felkutatására. Az expedíció során jártak magyar kutatók először ezen a helyszínen, de ekkor a garázs környékén nem lehetett kutatni.

A következő expedíció 2013. október 20. és 25. között zajlott. Ekkor a Magyar Roncskutató Egyesület és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis három kutatója vett részt a Kopaniscse mellett lezuhant repülőgép roncsinak feltárásán. A feltárás során előkerült a fényképező berendezés állásszögét vezérlő rudazat, mely egyértelműen a Caproni 135 típusú bombázóból származik. A személyzethez köthető tárgyak közül sikerült kiemelni egy gombot, melyen a Magyar Királyi Honvéd Légierő emblémája látható, ezért bizonyítható, hogy Kopaniscse mellett az 1942. október 31-én lelőtt bombázó roncsai és a személyzet földi maradványai kerültek elő. Ez a feltárás egyértelművé tette, hogy az Urivban talált lezuhanási helyen Mocsáry őrnagy repülőgépének roncsai nyugszanak.

caproni_135.jpg

Szeptember 11 és 13 között a Magyar Roncskutató Egyesület az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az orosz Don Hazafias Hadtörténeti Kutató Csoport kutatói közösen végrehajtották az urivi helyszín feltárását. A kutatási tervet Magó Károly zászlós állította össze, a kopaniscsei Caproni feltárásának tapasztalatai alapján. Mivel a bombázó két motoros volt, számítani lehetett rá, hogy a gép által ütött kráter területe nagyobb, mint a helyszínen álló garázsé. Ha ez valóban így van, akkor a garázs falai mellett van esély a személyzet felkutatására. A garázsfala mentén kezdődött a kutatás és a kutatóárkok igazolták a feltevést, ezért sikerült megtalálni a gép apró roncsait, valamint a személyzet földi maradványait. Az exhumálás során előkerült egy nyaklánc, kereszt medállal, „MANCI 1942. III.15” felirattal, valamint egy a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített őrnagyi rendfokozati jelzés paszományának darabja. Ez a kis textil darab olyan jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket a földben, hogy az eredeti aranyszín is látható maradt rajta.

A feltárás és az exhumálás felvételei, az MTVA és a HM támogatásával a „Hová tűnt Mocsáry őrnagy” címmel, a CINEMA-FILM Kft.-nél, Szuchy Zsuzsanna rendezésében készülő dokumentum film részeként kerülnek bemutatásra. A feltárt leletek és a dokumentumok alapján a teljes bizonyosságot megközelítő valószínűséggel kijelenthető, hogy Urivnál az 1942. augusztus 14-én (hősi halált halt: Mocsáry István őrnagy, Nagy Zoltán őrmester, Piri Imre szakaszvezető), Kopaniscsénél pedig az 1942. október 31-én (hősi halált halt: Asztalos Ferenc zászlós, Mády Zoltán hadapród őrmester, Csiszár András szakaszvezető és Jandrasits László őrmester) lezuhant magyar Caproni 135 bombázó roncsai és a személyzet földi maradványai kerültek elő.

Az expedíció tagjai: Magó Károly zászlós, Valter János főtörzsőrmester, Takáts László, Rozsos Ákos, Borisz Davidov."

Képek:

1. kép: Piri Imre portréja egy újságkivágásból, amit néhai Nagy Dezső bácsitól kaptam. A kép alatt őrmesteri rendfokozat van említve, míg a sajtóanyagban szakaszvezető szerepel. Az újságcikk akár elírás is lehet, vagy pedig posztumusz előléptetés történt. Piri Imre neve szerepel községünk II. világháborús hősi halottjainak emléktábláján.

 2. kép: Caproni 135. (Fotó Gibás Andor)

Amennyiben sikerül további információkat szereznem a témában, azokat természetesen közzé fogom tenni!.

Néhány korábbi, II. világháborús témájú posztom:

A vasútállomást támadó vadászgép lezuhanása

Légitámadás egy vonat ellen Molnáriban

Légitámadás Molnárinál - Amerikai szemmel

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.10.14. 08:42 8 komment

Címkék: püspöktamási II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr467963494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2016.01.14. 15:38:13

Nagyon érdekes, köszönöm. Az elmúlt években úgy vettem észre, egyre több ilyen expedíciót szerveznek a HM-esek az eltűnt katonák földi maradványainak felkutatására, a sírok eredeti helyén való gondozására, a hozzátartozók odautazásának megkönnyítésére. Tisztelet a halottaknak, főhajtás előttük. Várom a folytatást, egyéb irányú kutatómunkádhoz is sok sikert kívánok, üdv: Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.01.14. 15:51:42

@nagy imola: Talán mert lassan meghalnak azok, akik még ismerhették a hősöket, akik tudnak még valami apró információt, ami segítheti a kutatást.
Meg aztán a "nagy testvérrel" most jó a viszony...
Köszönöm a jókívánságot, és a rendszeres kommentelést! :) Üdv: Gábor

Rita Horváth 2017.05.29. 09:29:52

Szia!Ő az a Piri Imre, kinek a szülei Piri Mihály és Takács Julianna? Született Rábapüspöki, 1917.03.19-én. Testvére Piri Antal, aki 1911.02.10-én született és szintén szerepel a templomi falon. Ő hogy halt meg és mikor? A sírkövén az 1945-ös év áll. A saját kutatásaimhoz lenne rájuk szükség. Köszi!

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.05.29. 10:05:36

@Rita Horváth: Szia Rita! Csak azt tudom, hogy Piri Mihályéknak 10 gyerekük volt, de mindet nem tudom megnevezni. Valószínű, hogy ők is a gyerekei voltak, de sajnos teljes bizonyossággal nem tudom ezt mondani. Piri Antal halálának körülményeiről sem tudok semmit. Apu biztos tudta volna ezeket, de sajnos már nem tudom megkérdezni...:(
Az idősek biztos tudják; majd én is megpróbálok valakivel beszélni (de nem tudom, mikor).

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.06.06. 08:47:00

@Rita Horváth: Szia Rita! Az itt szereplő Piri Imre és Piri Antal testvérek voltak, mindketten Piri Mihály és Takács Julianna gyermekei.
Hogy Piri Antal hogyan halt meg, azt még nem sikerült megtudnom.

Edit58 2018.01.09. 20:19:24

@Rita Horváth: Kedves Rita! Édesanyánk volt Piri Imre menyasszonya, Manci. A Mocsáry őrnagyról készült film nagy hatással volt ránk, és előhozta a gyerekkorunkban sokat hallott szomorú történetet. Szívesen hallanánk arról, hogy mi történt azóta a Piri családdal, és mi is tudnánk esetleg érdekes dolgokat mesélni a kutatásaihoz.

Rita Horváth 2018.01.10. 20:12:13

@Edit58: Kedves Edit! Szívesen megosztom önökkel, amit eddig találtam. Én az Imre apjának, a Mihálynak a lánytestvérének, a Teréziának vagyok a leszármazottja. Szívesen veszek minden segítséget, hogy megismerjem a családomnak ezt az ágát.

Edit58 2018.01.27. 20:26:30

@Rita Horváth: Kedves Rita! Lászlóné Lénárd Cegléd Facebook címen tudnánk felvenni a kapcsolatot, hogy személyes elérhetőséget is meg tudjunk beszélni.
süti beállítások módosítása