Veszteségkimutatások 1915 szeptemberéből

osztrak-magyar_gyalogosok.jpgA mai bejegyzésben újsághíreket közlök 1915 szeptemberének első feléből. Községünk vonatkozásában akkor csak a Szombathelyi Újság közölt néhány hírt, mindegyik I. világháborús veszteség. Lássuk őket!

Elsőként a szeptember 1-ei lapszám 4. oldalán találunk ilyet. Az Ezredeink vesztesége c. cikkben a 83. gyalogezredből hadifogságba esett személyek között olvashatjuk Treplán János nevét Rábamolnáriból.  (Portéja itt látható.) Ugyancsak itt közlik az augusztus 5-én megjelent 229. veszteséglajstrom Vas megyei vonatkozású neveit is, ebben szintén a 83. gyalogezredből hadifogságba kerültek között olvasható: Boros Ferenc Rábapüspöki. (Talán helyesen: Borsos?)

A 229. számú lajstrom közlése másnap is folytatódik. A lap 4. oldalán található Jalits (?) Kálmán Rábapüspöki és Rodler Sándor c. tiz. Rábapüspöki neve, akik szintén a 83. gyalogezredről estek hadifogságba.

Szeptember 3-án már a(z aug. 10-én megjelent) 233. veszteséglajstromot közölte a Szombathelyi Újság. A 4. oldali cikk szerint a 83. gyalogezredből hadifogságba került Szalai Kálmán Rábapüspökiből.

A szeptember 9-én megjelent 262. számú veszteséglista Vas megyei vonatkozásait a szeptember 12-ei lapszám közölte az 5. oldalon. Eszerint a 83. gyalogezredből hadifogságba került Babos Vincze Rábapüspökiből. (Portréja ide kattintva olvasható.)

A kép illusztráció: osztrák-magyar gyalogosok az I. világháborúból.

Kedves Olvasók! Akinek a hozzátartózója harcolt az I. világháborúban, és tud róla néhány adatot, ill. van róla fotója is, kérem, értesítsen! Szívesen közzétenném a blogon! E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

Kapcsolódó bejegyzés: Az I. világháború hősi halottjai

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.09.02. 07:47 Szólj hozzá!

Címkék: névsor rábamolnári rábapüspöki száz éve történt I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr367749604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása