Osztrák_magyar_segélyhely2.jpgAhogy arról már korábban írtam, száz évvel ezelőtt a korabeli lapok rendszeresen közzétették az I. világháborús veszteséglisták tartalmát. Azaz azt, hogy az adott újság megjelenési területén kik haltak meg, sebesültek meg, tűntek el vagy estek hadifogságba az ellenséggel vívott harc során.

A mai bejegyzésben folytatom a községünkkel kapcsolatos veszteségek közzétételét 2 korabeli újság, a Vasvármegye és a Szombathelyi Ujság cikkei alapján. (Eredetileg a a Vasmegyei Független Hírlapot is szemléztem volna, ám abból az 1915. évi 1-48. szám hiányzik.) Lássuk a veszteségeket (a lapok megjelenési napja szerint)!

Január. 1.: A 83. gyalogezredből hadifogságba esett Szalai (vagy Szalay) Lajos (Rábapüspöki) és Vágner János (Rábaszenttamás) (Utóbbi személy neve csak a Szombathelyi Ujságban szerepel.)

Jan. 30/31.: A 113. veszteségi kimutatásban a 83. gyalogezred sebesültjei között szerepel Benzik József Molnáriból. (Valószínűleg inkább Bencsik lesz a neve helyesen.) A sebesülés jellegét és az ápolás helyét a lapok nem közlik.

Akinek van információja vagy fotója az említett katonákról, kérem, tudassa velem!

1915 februárjából és márciusából nem találkoztam községünkhöz kapcsolódó személlyel a veszteségi kimutatásokban, így a sorozat legközelebb csak áprilisban folytatódik.

Kép: osztrák-magyar segélyhely valahol a fronton.

Kapcsolódó bejegyzés:

Az I. világháború hősi halottjai

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.01.26. 08:31 Szólj hozzá!

Címkék: rábamolnári rábapüspöki száz éve történt rábaszenttamás I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr707095495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása