Mától új sorozatot indítok, melyben iskolai tablóképeket (és csoportképeket) mutatok be, döntően az 1950-70-es évekből. A sorozat első néhány bejegyzésében azonban még ennél is korábbi iskolai fotókat teszek közzé. Remélem, sokan felismerik majd magukat vagy családtagjaikat, és felidéződnek a "régi szép emlékek"!

Jelzem, hogy a blog facebook oldalára az itt közölt képeket nagyobb méretben is feltöltöm majd. (Ennek megtekintéséhez kattintson ide vagy a blog bal oldalán található Tetszik gombra!) 

E rövid bevezető után lássuk az első képet! A rábaszenttamási római katolikus elemi iskola tanulói 1917-ben: 

Iskola1917_a.jpg

A község neve és az évszám jól olvasható az első sorban tartott táblán egy nagyobb felbontású képen. Az - egyetlen (!) - tanítónővel együtt 67-en vannak! Ez akkor 6 évfolyamot jelentett - de ők csak a katolikus iskolába járó diákok!

Az eredeti fotón a kép alatt ezt lehet olvasni:

Szerző: kugi  2014.01.17. 08:23 Szólj hozzá!

Címkék: iskola tablókép rábaszenttamás

Korábban már több újságcikket is közöltem az újjáépülő molnári vasúti hídról (legutóbb például itt), és most egy újabb ilyen következik. A Vas Népe 1964. január 14-i száma közölte az alábbi fényképes írást az 5. oldalon:

VN_19640114_5o_2.jpg

Szerző: kugi  2014.01.15. 09:14 Szólj hozzá!

Címkék: híd püspökmolnári ötven éve történt

Az idei első bejegyzésben említett 1812-es átadás-átvételi jegyzőkönyv az italok lajstroma után tovább folytatódik. A mai bejegyzésben a gabona nyilvántartását mutatom be.

A gabonát a leltárban két táblázatba foglalták: az elsőben a "szalmabéli gabona" (azaz a még kicsépeletlen, szalmás termés) volt, a másikban pedig a "szembéli gabona" (tehát a már kicsépelt mag). Nemcsak Molnári, de a szenttamási, a töttösi és a hídvégi majorban található gabona is bent van az összeírásban.

A "szalmabéli gabona" között búza, rozs, árpa és lendek (!) található; utóbbi talán a bükkönyfélékkel rokon lednek lehet? Az első három gabona esetében külön "termés" és "dézsma" oszlopok is voltak, utóbbi az egyháznak átadandó tizedet jelentette. Ám mivel búzából és rozsból a "dézsma" oszlop üres volt (talán már beszolgáltatták), ezért ezeket az oszlopokat kihagyom a táblázatból. Mértékegységek: kereszt (az iraton: Xt) és kéve (k), ill. a szekér. (Kéve: a szalmás gabona összekötött alapegysége, kereszt: kévékből kereszt formában felhalmozott rakás, 20 kéve.) Ez alapján tehát így néz ki a "szalmabéli gabona" leltára:

Szerző: kugi  2014.01.13. 08:45 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság szenttamás molnári sallérok

süti beállítások módosítása