Veszteségkimutatások 1914 decemberéből

Osztrák-magyar sebesült kutató kutya és vezetője.jpgAhogy arról már korábban írtam, az újságok közzétették a háborús veszteségeket (sebesülteket, halottakat, hadifogságba esetteket), hogy a hozzátartozók a messzi hátországban is értesülhessenek fiaik, férjeik, szeretteik sorsáról. 

Az alábbiakban a Vasvármegye, illetve a Vasmegyei Független Hírlap című újságok alapján a községünkhöz kapcsolódó 1914 decemberi veszteségeket teszem közzé. 

December 1-én a lapok már a 95. számú veszteségkimutatást tették közzé!... Ebben találjuk a 83. gyalogezred egyik katonáját: Németh Istvánt Rábapüspökiből. A bal kezén meglőtték, a felsőőri kórházban ápolták.

A december 12-ei lapokban találtam: a 83. gyalogezredből Marton János őrvezetőt, szintén Rábapüspökiből. Róla azt írták, hogy beteg, és egy bécsi kórházban ápolták. (Őt később előléptették, szakaszvezetőként fejezte be a háborút, rövid életrajzát ebben a bejegyzésben közöltem).

December 31-én említettek meg a lapok egy újabb fiatalt községünkből. Szintén a 83. gyalogezred katonája volt Babos Vince Rábapüspökiből, aki a kimutatás szerint hadifogságba esett. A fogságba esés helyét nem közölték.

A Vasvármegye december 16-i száma a 4. oldalon közli Az iskolásgyermekek karácsonyi gyűjtése c. cikket. Eszerint: "A hadbavonult katonák karácsonyi ajándékára Vasvármegye elemi iskolai tanulók által gyűjtött s a kir. tanfelügyelőhöz beküldött összegekről kimutatás: ... Rábaszenttamás ev. 10 K, Rábaszenttamás rk. 17 K 54 f." 

A gyűjtést végző római katolikus iskola diákjainak csoportképe 1914-ből fennmaradt, ebben a bejegyzésben közöltem. Az evangélikus iskolából az 1917/8-as tanév csoportképét tettem közzé; a legfelső 2 évfolyam diákjai 1914-ben már részt vehettek a gyűjtésben! Akinek van fotója az 1914/15-ös tanév evangélikus iskolai tanulóiról, kérem, értesítsen!

Továbbá aki tud valamit a fent írt katonákról (életrajzot, képet), kérem, tudassa velem! Más I. világháborús helyi honvédekről is keresek fotót, információkat! 

A kép illusztráció: osztrák-magyar sebesült-kutató kutya és vezetője

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.12.08. 08:42 Szólj hozzá!

Címkék: névsor száz éve történt I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr626946743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása