A mai bejegyzésben a molnári Pásti-családtól kapott iskolai csoportképet teszem közzé. A fotó a rábaszenttamási római katolikus elemi iskola tanulóit és tanítójukat ábrázolja. Kereken 100 évvel ezelőtt, 1914-ben készült. Íme:

R.kat.iskola_1914.jpg

A képen 67-en vannak, középen a tanító, Horváth József ül. A diákok közül hármat sikerült beazonosítani.

A tanító balján (tehát a képen tőle jobbra) Pásti Imréné (Rózsi néni) nagynénje, az 1901-ben született Németh Mária áll (1901-1961, a mellkasán egy grafitceruzával tett kör látható). Az ő húga, az 1903-ban született Németh Anna a második (tehát a térdelő) sorban jobbról a 7. (alacsonyabb kislány, grafitceruzával megjelölve, hasonló ruhában, mint a nővére).

A 3. ismert diák a csoportképről Pástiné Rózsi néni édesanyja, az 1907-ben született Németh Rozália, akinek a feje ki van vágva a képről.

Valaki esetleg felismer további diákot a képről? Akinek van információja, kérem, tudassa velem!

Vagy ha Önnek van a birtokában ennél is régebbi iskolai fotó, vagy egy másik iskolai kép az 1900-1940-es évekből, kérem, jelezze nekem!

Korábban közzétett csoportképek:

1905-10 körüli katolikus iskolai csoportkép

1917-es katolikus iskolai csoportkép

Felhívás!

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából szeretném összegyűjteni Püspökmolnári I. világháborús katonáinak portréit, egyéb dokumentumait (katonakönyv, levelek a frontról, egyéb iratok, tárgyak, stb.), kellő mennyiségű anyag esetén kiállítás céljából. Akinek van ilyen a birtokában (illetve tud olyanról, akinek van ilyen a birtokában), kérem, értesítsen! (Nem csak a hősi halottak, hanem a háborút túlélő katonák is érdekelnek!)
Személyesen vagy e-mailben egyaránt várom a megkereséseket! Előre is köszönöm!
E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.02.03. 08:39 2 komment

Címkék: iskola névsor tablókép rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr825786596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2015.11.25. 11:35:59

Az előző egyik osztályképet is láttam, szerintem ezeknek komoly emberi, szívszorító-derítő értékei vannak. További kutatásaidhoz sok sikert kívánok, üdvözöl:Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.25. 11:39:05

@nagy imola: Igen, sőt a divatot, korszellemet, tanári tekintélyt is tükrözik. Köszönöm az észrevételt!
A kugi.blog.hu/tags/tabl%C3%B3k%C3%A9p linken mind a 35 tabló- és csoportképes bejegyzést együtt láthatod. Jó nézelődést! :)
süti beállítások módosítása