S7303865_1938.JPGEgy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy a rábamolnári körjegyzőség pecsétjét be fogom mutatni (lásd balra).

A körjegyzőség - a korábbi rábahídvégi körjegyzőség területéből kiszakítva - 1922-ben jött létre, és  Püspökmolnári létrejöttéig állt fenn. Első körjegyzője Sely Gyula volt, a második (egyben utolsó) pedig Dékány József.

A körjegyzőség névírásos gumibélyegzőt használt.

 

 

 

 

 

S7303867_1938.JPGA körjegyzőség mellett anyakönyvi kerület is működött, mely a körjegyzőséghez tartozó falvak anyakönyvi ügyeit intézte.

A kerület magyar államcímeres, köriratos gumibélyegzőt használt. Ennek az itt bemutatott nyomata egy 1938. augusztus 22-i iratról való.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rábamolnári vasútállomás_MÁV levéltár 21_1938_5317.JPGKözségünk területe a vasúti vérkeringésbe az 1865-ben átadott Sopron-Nagykanizsa közti vonallal került, amit a Déli Vasút üzemeltetett. A társaság neve Trianon után Duna-Száva-Adria Vasút lett, majd 1932-től a Magyar Államvasutak kezelésébe került a vonal. Ekkor Rábamolnári állomása is a MÁV-é lett, ezt bizonyítja az 1938-as bélyegző is.

 

 

 

 

 

 

S7303669.JPGVégezetül egy iparos pecsétje látható. Valamikor a ’30-as évekből való a Püspöktamásiban dolgozó Horváth István lakatosmester elegáns bélyegzőlenyomata.

Szívesen fogadom helyi iparosok és egyesületek pecsétjeit a korszakból; akinek van ilyen a birtokában, kérem, juttass el hozzám! Gyűjtök bármilyen, községünkkel kapcsolatos régi iratot vagy képet is!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.09.03. 10:34 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság vasút közigazgatás pecsét püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr54748779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása