Vasárnap éjjel nyújtotta be a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője - egyéni képviselői indítványként - az új választójogi törvény tervezetét az Országgyűlésnek. (A T/5006-os irományszámot viselő anyag letölthető innen.) A tervezet elfogadása számos változást hoz a választási rendszerben (pl. részvételi küszöb nélküli egyfordulós választás, stb.), de ennek elemzésétől eltekintek, mivel sokan megtették már (itt olvasható egy ilyen.) A tervezett 199 fős parlamenti létszámból 106 lesz egyéni mandátum, emiatt pedig a választókerületi beosztást is jelentősen átszabja (ez a javaslat mellékletében olvasható).

Vas megye vk.jpg

A tervezet alapján Vas megye az eddigi 5 helyett 3 választókörzetre tagolódik, így mindegyikben közel azonos választásra jogosult él.

A korábbi tervekkel ellentétben Szombathelyt nem osztják részekre, a város területe - további 11 községgel együtt - az 1. számú választókörzetet alkotja. A megye többi részét egy nyugat-kelet irányú vonallal kettéosztják. Sárvár központtal 77 település alkotja a 2. számú választókörzetet, melyhez a kőszegi, csepregi, sárvári és celldömölki kistérségek zöme tartozik.

Püspökmolnári a 3. számú választókörzetbe kerül, melyben 127 (!) település lesz. Az eddigi 5. számú választókörzet (Szentgotthárd-Körmend-Vasvár) területe kiegészül a szombathelyi és a celldömölki kistérség déli falvaival. Felsőszölnöktől Nemeskocsig húzódik a területe. Ez lesz a második legnagyobb településszámú választókerület az országban! Képviselőjelölt legyen a talpán, aki kampányidőszakban a választókerület összes községében gyűlést akar tartani!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.11.22. 11:34 Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet választás térkép választójog országgyűlés választókörzet

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr463402964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása