Előrebocsátom: a gazdasághoz nem értek. Hogy mégis miért írok most róla? Mert egyrészt a saját bőrömön (vagy ha úgy tetszik: a pénztárcámon) fogom érezni a bejelentett gazdasági csomagterv hatásait, másrészt pedig hozzám hasonlóan több milliónyian érzik, akiknél ez rövid és hosszú távon egyaránt valamilyen reakciót válthat ki.

A 16-án bejelentett adó- és járulékváltozások (szja-rendszer tisztításának előbbre hozása - félszuperbruttó és adójóváírás eltörlése, munkavállalói egészségbiztosítási járulék 1 százalékpontos emelése) leginkább az átlag (azaz: nettó 140.000 Ft-os havi bér) alatti keresetűeket érintik. Közülük is legnagyobb mértékben a minibélbéreseket. Ők az eddigi 60.000 Ft helyett kevesebb, mint 52.000 Ft-ot vihetnek haza. Az ÁFA-emelés (25-ről 27%-ra) viszont már minden fogyasztót egyformán érint, ám a kevesebb bért keresőket arányaiban jobban sújtja, hiszen a kisebb keresetükből arányaiban többet kell ÁFA-ra kifizetniük.

A kormány szerint ugyan európai trend a forgalmi típusú adók emelése, ám az ÁFA mértéke hazánkban a legnagyobb. Vagyis félő, hogy a határ menti régiókban a fogyasztás még jobban csökken, és az itt élők egyre több mindent külföldről, a szomszédos országokból vesznek meg (figyelembe véve a benzinárakat is). Ez viszont a remélt ÁFA-bevételt fogja csökkenteni... Arról nem beszélve, hogy az adóemelés gerjeszti az inflációt is.

A bejelentett adócsomag kapcsán ne felejtkezzünk el arról, hogy a cégeket egy már elfogadott törvény béremelésre ösztönzi. Méghozzá azzal, hogy csak azon cégek indulhatnak közbeszerzési eljárásokon, állami pályázatokon, amelyek a törvényben leírt béremelést meglépték. De ahhoz, hogy a bérfejlesztést megtehessék, egyes cégek előbb leépítésekre kényszerülhetnek... Az így elbocsátottak pedig - álláskeresésük idejére - a fogyasztás visszafogásával reagálnak, ami az ÁFA-bevételeket csökkenti.

Vagyis megítélésem szerint a gazdaságpolitika - hangsúlyozom: egy laikus szemével nézve - kedvezőtlen irányba halad. Igaz, ne törjünk pálcát fölötte addig, amíg a tervek törvényjavaslattá, törvénnyé nem lesznek, de az eddig megfogalmazott elképzelések nagyon emlékeztetnek a megszorítások világára. Arra, ami ellen a jelenlegi politikai többség a szavak szintjén erőteljesen küzd. Rövid távon ezek az intézkedések a szakszervezetek - akár sztrájkokba torkolló - ellenállását, hosszú távon pedig a szavazók pártpreferenciáinak változását, a parlamenti erőviszonyok átrendezését eredményezhetik.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.09.19. 17:00 6 komment

Címkék: politika közélet gazdaság adó

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr473238368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Articsoka 2011.09.19. 18:17:53

magasabb ÁFA = rosszabb vállalkozási likvidítás = magasabb körbetartozás = kisebb fogyasztás = kevesebb bevétel / több kiadás = több csőd = kevesebb munkahely = több riot = növekvő társadalmi költség = magasabb deficit.

továmmbenve:Magasabb foglalkoztatási költség = kevesebb munkahely = kisebb fogyasztás = még kevesebb bevétel / még több kiadás = még több csőd = még kevesebb munkahely = még több riot = egetverő társadalmi költség = Albánia.

kugi · http://kugi.blog.hu 2011.09.19. 18:21:18

@Articsoka: Én is attól félek, hogy egy ilyen irányú gazdaságpolitika ezt a láncolatot fogja elindítani... És egy ilyen ördögi körből nagyon nehéz kitörni... A pénzpiacok és a vállalkozói szféra egyszer elvesztett bizalmát utána nehéz lesz visszaszerezni...

ÖV (törölt) 2011.09.21. 19:01:37

Gábor, tökéletesen egyetértek az általad leírtakkal, két analógiát említenék hozzá. Az egyik a görögök esete: túl nagy volt a hiány a GDP-hez képest, nosza, csökkentsük az állami kiadásokat, emeljünk adót, vagyis szorítsunk meg. Minél inkább megszorítunk, annál kisebb a GDP, mert nem bírja a gazdaság, a társadalom. Minél kisebb a GDP, annál nagyobb a hiány. És így tovább, ez egy ördögi kör. Ördögi körökből csak "körön kívüli" lépésekkel lehet szabadulni. Ilyen szerintem a közmunka, ha okosan csinálják, várjuk meg, mi lesz belőle. Ha viszont ezt is úgy teszik, ahogy mostanában a szakmai kérdésekhez hozzáállnak (végtörlesztés, egykulcsos adó, minimálbér stb.), nem sok jóra számítok. Jó szándékok tömkelege rossz megvalósítással.

A másik analógiát az egykulcsos adóval kapcsolatban hozom fel. 2000 környékén úgy gondolta a Fidesz, hogy nagyvonalú kamattámogatásokkal lendíti fel a magyar lakáspiacot. Ez sikerült is neki, csakhogy túlontúl felébresztette vele a lakosság várakozásait, így amikor már nem ért tovább az állami takaró (Medgyessy idején), akkor is lakáshitelt akart felvenni mindenki. Így jött képbe a pokolba vezető út, a devizahitelezés, mely ugyan lényegében csak négy évig tartott, évtizedekig tarthat fogva egy egész nemzetet.

Az egykulcsos adó a felfokozott lakáspiaci várakozásokhoz hasonlít. Hatalmas álmokat gyártott róla a kormány, de kiderült, hogy túllőtt a célon, a költségvetés nem bírja az 500 milliárdos kiesést. Így lett a pokolba vezető utak egyike az áfaemelés, miközben az egykulcsos adó semmit nem oldott meg. Nem nőtt tőle a belföldi fogyasztás, nem nőttek a megtakarítások, a szegényebbek csak még rosszabbul jártak/járnak. Mintha köddé vált volna az a több százmilliárd, pontosabban frankhitel-törlesztés és importból történő, a magyar gazdaság számára nem produktív fogyasztás lett belőle. Mintapéldája annak, hogy lehet egy fegyverként sok esetben jól használható eszköz (egykulcsos adó) rossz megvalósításával százmilliárdokat pazarolni.

kugi · http://kugi.blog.hu 2011.09.22. 08:52:15

@palkoi: Pityu, egyetértek Veled, csak két megjegyzést tennék.
Egyrészt a közmunka finanszírozásához is pénz kell (munkaszervezés, utaztatás költségei), különösen akkor, ha nagyberuházásoknál akarják használni (itt a beruházás költsége is jelentős), ami az amúgy is deficites költségvetésnek újabb terhet jelent. De igazad van, várjuk ki a végét!
A másik: az egykulcsos adó bevezetésekor tudni lehetett, hogy a kis keresetűeket jobban sújtja. Ez tehát nem lehetett újdonság a kormányzat számára. Ahogy az sem, hogy a magyar adómorál nem a legjobb, vagyis aki eddig a magasabb keresetéből is sok adót elcsalt, az a nála maradó magasabb nettó bérből sem fog tisztességesebben adózni. Sajnos egy ilyen országban, ahol (az EU átlagához képest legalábbis) nagyok a különbségek a gazdagok és a szegények között, és az adómorál sem jó, ott az egykulcsos adó még inkább a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelője lesz, és a költségvetést sem erősíti.
Sajnos a kormány tényleg nem hallgat az okosokra... A gazdasági miniszter pedig elszabadult hajóágyúként viselkedik, akivel a kapitány sem bír...

ÖV (törölt) 2011.09.22. 10:14:58

Így van. Az egykulcsos adót egyébként szerintem úgy is meg lehetne csinálni, hogy az alacsony keresetűek járjanak jobban, vagy ne járjanak rosszabbul. Ilyen, amit Szlovákiában vezettek be (az éhséglázadások nem emiatt voltak).

kugi · http://kugi.blog.hu 2011.09.22. 12:33:54

@palkoi: Szerencsére a tervezet még módosulni fog, mint ahogy erről a hírek is beszámolnak.
Kérdés, hogy egy ilyen nyilvános ötletelés és/vagy kommunikációs szerencsétlenkedés eredményez-e személyi változásokat, mondjuk a gazdasági miniszteri poszton...
süti beállítások módosítása